Maak een kunstwerkje van je fotokalender 2019!

Maak een kunstwerkje van je fotokalender 2019!

De zomer is inmiddels echt voorbij en zo langzamerhand wordt het ook echt weer kouder. De herfst is begonnen, het einde van het jaar komt steeds dichterbij en heel langzaam gaan we al richting 2019. Bij een nieuw jaar horen natuurlijk ook fotokalenders en agenda’s.

Dat je bij smartphoto een gepersonaliseerde kalender of agenda kan maken wist je misschien al. Maar wil je echt de show stelen met je kalender voor 2019? Bekijk dan de tips hieronder voor een originele kalender.

1. Dreamy kalender

Natuurkalender

fotokalender makenVoel je bij elke magische zonsondergang, mooie bloemen of prachtige vlinder ook de drang om deze op beeld vast te leggen, maak dan van je fotokalender een prachtige natuurkalender. Zo blijf je georganiseerd en breng je tegelijkertijd de natuur binnen in je interieur.

Straatfotografie

fotokalender makenJe hoeft geen natuurfoto’s op je fotokalender te plaatsen om er een fantastische kalender van te maken. Als je een streetstyle fotograaf bent die ieder mooi moment vastlegt, dan is het misschien leuk om je foto’s per thema te verzamelen en elke maand op een ander thema te focussen: schoenen, huizen, vreemde objecten op straat, inspirerende mensen……

Als je niet zo veel tijd hebt om te fotograferen of er gewoon niet zo goed in bent, maar het idee van deze kalender je wel aanspreekt, neem dan een kijkje op de volgende websites die prachtige foto’s aanbieden:

Let op: Aan afbeeldingen die je vindt op het internet kunnen auteursrechten verbonden zijn. Op bovenstaande websites zijn de foto’s rechtenvrij.

2. Social Media kalender

social media fotokalender

Voor de Social Media addicts onder ons die dagelijks prachtige foto’s posten op Facebook of Instagram is er de Social Media kalender!

Welke foto’s werden het afgelopen jaar het meest geliket? Verzamel deze foto’s in een apart mapje op je computer en organiseer ze per maand. Plaats nu bij elke maand één of meerdere foto’s die in dezelfde maand vorig jaar succesvol zijn geweest op Social Media.

Als je het leuk vindt kun je natuurlijk bij de foto vermelden hoeveel likes je kreeg. Om tekst of illustraties toe te voegen aan een foto, zie de tip hieronder.

3. Laat je fotokalender spreken

Filosofeer erop los

fotokalender eigen foto's

Zijn Social Media foto’s op een kalender niet zo jouw ding? Wellicht is een kalender met inspirerende quotes dan meer wat voor jou. Op deze site vind je veel rechtenvrije afbeeldingen met quotes of gedichten die je kunt downloaden:

Foto’s met een boodschap

En wat dacht je er van om je eigen foto’s te verrijken met een motiverende quote. Een leuke website waarop je dit kan doen is:

Schrijf grappige uitspraken in een tekstballon of combineer verschillende lettertypes en groottes voor een modern effect.

fotokalender foto's met tekst

Fotokalender als cadeau

Als je een fotokalender cadeau geeft is het een leuk idee om ook persoonlijke boodschappen op de kalender te zetten. Zo tover je elke maand een grote glimlach op het gezicht van de ontvanger. 😉

4. Verjaardagskalender

Een verjaardagskalender gaat meerdere jaren mee. Het is dus zeker de moeite om er echt iets leuks van te maken. Plaats bij elke maand een foto van de belangrijkste mensen die jarig zijn die maand. Als extraatje (én als geheugensteuntje) kan je via bovengenoemde website www.befunky.com ook hun verjaardagsdatum op de foto zetten.

De verjaardagskalenders van smartphoto hebben dit jaar een smaller formaat gekregen, hierdoor kun je de kalenders nu ook gemakkelijk in het kleinste kamertje of aan de pilaar in de keuken ophangen.

5. Op het werk

Muismatkalender

Niet alleen in je keuken, maar ook op het werk kan een kalender dagelijks je humeur opkrikken. Daarom biedt smartphoto sinds kort een muismat met kalender aan om niet alleen de datum, maar ook je mooiste herinneringen altijd bij de hand te hebben. Kies voor een gezellige familiefoto om boze mails te kunnen relativeren of ga voor een landschap die je hebt gefotografeerd tijdens een mooie reis om even bij weg te dromen wanneer de stress het van je overneemt.

Bureaukalender

Is de muismat kalender niks voor jou, maar heb je liever iets fysieks op je bureau staan? Dan is er altijd nog de bureaukalender. De bureaukalender is verkrijgbaar in twee formaten: standaard voor de rommelige mensen met weinig plaats op hun bureau of panoramisch voor de georganiseerde mensen onder ons met iets meer ruimte.

6. Besties fotoagenda

Bovenstaande ideeën zijn natuurlijk ook toepasbaar in een fotoagenda. Maak er één voor jezelf en bestel exact dezelfde agenda voor je beste vriend(in). Zo deel je het hele jaar door de mooiste herinneringen met elkaar. Smartphoto heeft nu ook agenda’s met een gekleurde kaft in het assortiment (groenblauw, roze of zwart ), zo maak je het cadeau voor je bestie nog fleuriger!

7. Kinderletters

Dit is een leuk idee voor in de klas: maak een schoolkalender met foto’s van leerlingen die telkens de eerste letter van de maand vormen. Ambitieuze leerkrachten kunnen ook de maand voluit laten uitbeelden. 🙂 Dit is gelijk een goede oefening voor de kinderen om de letters en maanden te leren en ongetwijfeld een activiteit die zorgt voor veel plezier en saamhorigheid in de klas.

Deze kalender kan je uiteraard ook thuis maken met je kinderen en gaan combineren met vakantiefoto’s of ingescande tekeningen.

8. Tips & tricks

  • Bij de meeste fotokalenders van smartphoto kan je per maand kiezen tussen verschillende lay-outs in de linkerkolom. Sleep het gewenste design op je kalender en klaar!

  • Plaats bij elke maand foto’s die je in dezelfde periode gemaakt hebt. Zo voorkom je dat je in december naar strandfoto’s moet kijken en dat je in augustus al een kerstsfeertje in huis haalt.
  • Zorg dat de resolutie van je afbeelding hoog genoeg is. Dit wordt ook automatisch aangegeven in de editor wanneer je je product opmaakt. Een witte driehoek met uitroepteken geeft aan dat je foto niet scherp zal zijn:

  • Fotoagenda: in het nieuwe ‘karton’ design (zie foto) staan onder de fotozones notitievelden verborgen. Als je hier geen foto op plaatst, krijg je dus extra plaats om notities te maken.

Goede voornemens zijn belangrijk om er een geslaagd Nieuwjaar van te maken. Maar deze goede voornemens liggen vaak na twee maanden al in de prullenbak. Dan is er gelukkig nog die originele fotokalender of fotoagenda die jou dit jaar niet in de steek zal laten!

Karen is overdag blogger bij smartphoto en spendeert na de uren graag tijd op de salsadansvloer en bij haar viervoeters. Van tijd tot tijd zet ze ook een stapje buiten Europa. Karen reikt je instructies en out-of-the-box-ideeën aan over de toepassing van Webprint producten. Hoe origineler, hoe leuker!

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *