Gelukkige wensen!

Gelukkige wensen!

Al vanaf de ochtend is er weinig over van de frisse buitenlucht die er ooit was. Het lijkt wel een oorlogsgebied buiten met constante maar toch onverwachte lichtflitsen en knallen. Een scherpe en niet aflatende kruitdamp hangt in de straten en je kunt nergens meer fietsen zonder een snotjochie tegen te komen die vuurwerk naar je gooit. Honden weigeren principieel om nog naar buiten te gaan, terwijl jongeren weken aan zakgeld letterlijk en figuurlijk verknallen. Hoera, het is oudejaarsdag!

Nog een keer alles uit de kast

Het is druk op straat. Iedereen haalt de laatste boodschapjes nog in huis en geeft nét dat beetje teveel uit aan vuurwerk. Kosten noch moeite worden gespaard om hét moment onvergetelijk te laten zijn. Champagne mag niet ontbreken en ook oliebollen en appelflappen worden ingevlogen. Lekker eten, drinken, snacks, toetjes. Alle remmen nog één keertje los.

De vrouwen hebben dienst aan het einde van de middag. Er wordt, volledig naar kerst-traditie, lekker gekookt: overdadig en overvloedig. Iedereen voelt zich nog gênant over zijn eetgedrag van afgelopen kerst, maar houdt zich vast aan het adagium: in het nieuwe jaar is het écht afgelopen! Als na het eten niemand meer in staat is een woord uit te brengen en zelfs de holle kies is gevuld met een toetje, begeeft iedereen zich naar de bank. De oudejaarsconference begint.

Op jouw manier aftellen

Na een kwartier is er altijd iemand die niet meer de discipline heeft om stil te luisteren naar de cabaretier van dienst. En als er één schaap over de dam is, verandert de woonkamer in no-time in een kippenhok. Gezellig, dat wel. Televisie uit en alles uit de kast halen om de frequentie van Radio 2 op te zoeken. De Top 2000 brengt legendes als Johnny Cash, klassiekers als Sultans of Swin van de Dire Straits en nieuwkomers als Happy van Pharell die de avond inkleuren. Er wordt collectief meegeschreeuwd en er worden veel verkeerde teksten meegezongen. Lachen, gieren, brullen.

Het is allang geen verrassing meer welke nummers als climax van de Top 2000 gaan komen, maar toch brengt het aftellen een bepaalde spanning met zich mee. Bohemian Rhapsody van Queen, Hotel California van de Eagles, Avond van Boudewijn de Groot en Imagine van the Beatles. Op dit moment maakt het even niet uit welk nummer er op 1 staat. Het laatste nummer van de Top 2000, ‘de klok’ of een aftelmoment elders op de buis. Het maakt allemaal even niet uit wat je kiest. Youp van’t Hek, Guido Weijers of Herman Finkers. Op dit moment is het niet meer belangrijk wie je aan het lachen maakte zonet. De avond, de dag en het jaar wordt binnen een paar minuten afgesloten. Aftellen geblazen.

Wat wens je?

Wat moet je eigenlijk zeggen als het zover is? “Gelukkig nieuw jaar”, “beste wensen” of een enthousiast “dit jaar wordt jouw jaar!”? Wat je ook doet, je moet scherp zijn. Je wil niet, of het nou door de drank komt of niet, iets stoms zeggen als “Gelukkige wensen” of “Gefeliciteerd hè”. Als je dit doet, dan krijg je het onherroepelijk het hele aankomende jaar te horen. Na het ploppen van het traditionele flesje champagne en een heleboel ‘gelukkig nieuw jaars’ en ‘beste wensens’, vraagt je digitale netwerk om aandacht. Het moment is aangebroken om met heel Nederland tegelijk appjes, sms’jes, foto’s, video’s, tweets en facebookberichten te sturen. Als deze Mission Impossible is opgegeven, begeeft iedereen zich naar buiten.

Vuurwerk van de buurman

Nu moeten de mannen in actie komen. Waarschijnlijk hebben ze zich totaal niet voorbereid en staat het vuurwerk nog ingepakt in de gang op ze te wachten. Een goede voorbereiding vraagt om het losmaken van de lonten en het ingraven van een wijnfles voor vuurpeilen, maar niks van dit alles is gebeurd. Zonder voorbereiding en als allerlaatste van de hele straat trappen de mannen af. Iedereen in de straat kijkt echter naar die ene buurman, die het aanschaffen van het duurste vuurwerkpakket van de straat als zijn roeping ziet. Hij geniet als een klein kind van het aansteken, terwijl iedereen zich afvraagt voor hoeveel geld hij dit jaar in de lucht heeft geschoten. Na koud terug te keren naar binnen drink je nog net twee drankjes teveel voordat de avond afgelopen is. Moe maar voldaan, is het einde oefening.

In 2016 verandert alles!

De volgende dag denk je nog eens terug aan de nacht ervoor en bekijk je de belachelijke foto’s op je telefoon. Deze dag wordt echter al snel de eerste dag van een nieuw leven. Een nieuw leven waarin je nooit meer teveel gaat eten en drinken, waarin je vaker gaat sporten en meer boeken gaat lezen. 2016 wordt hét jaar dat alles verandert en alles jouw kant opvalt. Laat 2016 een jaar vol prachtige herinneringen zijn, die je voor eeuwig bijblijven!

Gelukkige wensen! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.