Het aantal megapixels voor je wanddecoratie

Het aantal megapixels voor je wanddecoratie

Als je foto’s afdrukt op grote formaten is de resolutie van je foto erg belangrijk. Op wanddecoraties worden foto’s op grote formaten afgebeeld. Hierbij worden de pixels in de foto verdeeld over het formaat wanddecoratie. Als het aantal pixels in de foto laag is en het formaat waarop het wordt afgedrukt groot, ontstaat er dus een onscherpe weergave van de foto. 

Als je bijvoorbeeld een foto met een telefoon maakt en afdrukt op het grootste formaat wanddecoratie in het assortiment, krijg je waarschijnlijk een onscherp beeld. In dit artikel vind je een richtlijn voor het aanleveren van geschikte afbeeldingen voor diverse formaten wanddecoratie.

Wat is een pixel?

Pixels worden ook wel beeldpunten genoemd. Het zijn vierkante punten die gezamenlijk het beeld op je monitor vormen. Hoe meer pixels, hoe meer detail en hoe hoger de resolutie. Een foto met veel pixels kun je groter laten afdrukken zonder dat er scherpteverlies optreedt. Een megapixel is gelijk aan 1 miljoen pixels. Een iPhone 6 heeft bijvoorbeeld een camera van 8 megapixels en dus 8 miljoen beeldpunten per foto.
De afmeting (bijvoorbeeld 2200 x 3300 pixels) geeft het aantal pixels van de foto in de lengte en de breedte weer. Door de lengte en breedte in pixels met elkaar te vermenigvuldigen en te delen door 1.000.000 bereken je het aantal megapixels. In dit geval bestaat de foto uit ruim 7 megapixels.

Dit wil zeggen dat meer dan 7 miljoen verschillende kleine kleurpuntjes samen verantwoordelijk zijn voor het samenstellen van één foto. Met 7 miljoen pixels kan dit natuurlijk een stuk preciezer dan met slechts 1 miljoen pixels. Bereken hier automatisch uit hoeveel megapixels je foto bestaat. Bekijk de eigenschappen van een afbeelding om de afmeting in pixels te vinden.

Megapixel camera’s van smartphones

De kwaliteit van camera’s in smartphones verschilt per merk. Daarbij ligt het aan de instellingen van je smartphone welke kwaliteit foto’s je maakt. Bekijk hieronder het maximaal aantal megapixels van de top 10 camera smartphones. (bron: Belsimpel) Het aantal megapixels die foto’s van deze smartphones bevatten zijn niet toereikend voor alle formaten wanddecoratie. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel megapixels jouw smartphone vastlegt in een foto.

Megapixels per formaat wanddecoratie

Om een scherpe afbeelding op je wanddecoratie af te drukken, heb je een foto met een bepaald aantal megapixels nodig. In het overzicht hieronder zijn het aantal megapixel per foto en de geschiktheid voor diverse formaten wanddecoratie weergegeven. De tabel geldt als richtlijn voor het aanleveren van foto’s voor alle wanddecoraties.


De tabel is niet geheel nauwkeurig, omdat er groot verschil bestaat in aan te leveren bestandsformaten. Zo mag het aantal megapixels van het bestand voor een foto op canvas of hout minder zijn, omdat beide ondergronden niet volmaakt glad zijn. De onregelmatige ondergronden worden op minder beeldpunten afgedrukt en vereisen dus minder scherpe foto’s (met minder megapixels).

Maak scherpe afdrukken op verschillende materialen wanddecoratie door kwalitatief goede foto’s aan te leveren!

Button

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.