Oud-Hollands kerst

Oud-Hollands kerst

De geur van de kerstboom, de kaarsen in huis en kip op het vuur. De Top 2000 op de achtergrond en Kolonisten van Catan op tafel: het is kerst.

’s Ochtends wordt geheel volgens traditie het uniform van de dag met grote zorg samengesteld. Een kitscherige kersttrui, een makkelijk zittende broek en extreem comfortabele sloffen. Er moet vandaag gepresteerd worden. De kinderen nemen gewassen, gestreken en volledig in tenue plaats aan tafel. Er wordt Kolonisten van Catan gespeeld. De spelers zijn fanatiek alsof de verliezers het eten en drinken van moeders van die avond niet krijgen. Noem het The Hunger Games (Christmas edition).Vader is de Zwitserland van de familie; hij moedigt iedereen aan, maar blijft neutraal. Tegelijkertijd verzorgt hij de natjes en de droogjes, zodat niemand het strijdtoneel tussentijds hoeft te verlaten. Ook fungeert hij als een scheidsrechter en bemiddelaar in conflicten die soms hoog op kunnen lopen.

De felle strijd die aan tafel plaatsvindt is nog niks vergeleken met de topsport die moeder aan de dag legt. Ze haalt voor drie maanden aan kruiswoordpuzzels in, leest 12 boeken uit en breit voor de hele familie sjaals. Daarnaast kookt ze het eten dat ’s avonds wordt opgediend. Mijn oma is haar vaste side-kick. Als een trouwe Robin naast Batman hanteert ze het puzzelwoordenboek om juiste antwoorden te souffleren. Zo komt de moeder-dochter-eenheid nóg systematischer en sneller tot volledig ingevulde kruiswoordpuzzels. Ook verleent ze hand-en-spandiensten in de keuken.
Alleen het vetorecht van Batman en Robin doet de strijd aan de tafel staken; de tafel moet worden klaargemaakt voor het eten. Het strijdtoneel verplaatst zich letterlijk en figuurlijk even naar de achtergrond en de strijdende partijen werken voor even harmonieus samen om de tafel klaar te maken. Met militaire precisie wordt de tafel in gereedheid gebracht en als de tafel bomvol staat met etenswaren kan het bunkeren beginnen.

De pot schaft het traditionele kiprecept van oma dat al sinds mensenheugenis een succesnummer is, met ‘on the side’: gebakken aardappeltjes en overheerlijke hete bliksem uit eigen tuin. Als je nog enigszins kunt bewegen na het hoofdgerecht, kom je in aanmerking voor vanille ijs met warme vruchtjes als nagerecht en daarna koffie. Ik zou wensen dat ik als een koe 7 magen had, maar ik strand altijd eerder dan me lief is.

Na het eten wordt de eerder begraven strijdbijl weer triomfantelijk opgegraven. In de apotheose van het spel worden alle ‘pest-kaarten’ gebruikt om de andere spelers dwars te zitten en het grijze gebied van de spelregels wordt steeds verder verkend. De eindstrijd is spannend en één ding is zeker: degene die wint, wint op zijn sloffen.

Als je een foto van het huiselijk tafereel met kerst maakt, spat het op zijn zachtst gezegd niet van het scherm. Sterker nog, het is een dof en stoffig plaatje met suffe kersttruien, Spaanse sloffen, mensen die truttig aan het puzzelen en aan het breien zijn, en strijders die vol overgave saaie bordspellen aan het doen zijn.

Het maakt me niks uit wat anderen ervan vinden. Ik vind het geweldig en ik hoop dat we voor altijd oud-Hollands kerst vieren!

Hoe ziet jouw oud-Hollands kerst eruit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.