Maak een reisverslag vol mooie herinneringen

Maak een reisverslag vol mooie herinneringen

Op reis gaan: het is superleuk, maar zó snel voorbij! Voor je het weet is daar alweer die eerste werkdag na de vakantie met de standaard vragen van collega’s: “Hoe was het? Wat heb je gedaan? Waar ben je geweest?” Maar het enige wat je kan uitbrengen is: “Goed hoor, heel leuk, lekker eten, ehm …” De kleine, grappige details ben je eigenlijk al totaal vergeten. En dat is jammer, niet alleen voor je collega’s, maar ook voor jezelf! Maak er vanaf nu een gewoonte van om al tijdens je reis een reisverslag voor te bereiden dat bol staat van mooie én gedetailleerde herinneringen.

Pre-reisdagboek

Koffers in de auto pakken
Een eerste belangrijke tip: start al met je reisverslag voor je weg gaat! Neem notities en maak foto’s vanaf het moment dat je de koffers pakt. Was er veel stress? Moest je nog snel op pad voor een nieuwe bikini? Liet de reisorganisatie op het laatste moment weten dat de luchthaventaxi al om 5.00 uur ’s morgens komt in plaats van 23:00 uur ’s avonds? Had je nog geen oppas gevonden voor de kat? Of moest papa nog snel naar de kapper op het laatste moment? Schrijf alles op dat afwijkt van een normale dag.

Ook tijdens de reis hou je best een klein dagboekje bij waarin je grappige uitspraken, blunders of irritaties noteert. Hoe erg ze ook mogen lijken op het moment zelf, na afloop zijn ze een kapstok om herinneringen aan op te hangen.

Kinderen aan boord

Als je met kinderen reist, geef hen dan ook een aandeel in het reisverslag! Zij zien immers alles vanuit een ander perspectief, letterlijk én figuurlijk.

Neem een kinderdagboekje mee op reis waarin ze creatief aan de slag kunnen en bouw elke avond een momentje in om samen de dag door te lopen en zaken te noteren. Als ze nog niet kunnen schrijven, werk dan met stickers. Terwijl ze honderduit vertellen, noteer jij hun verhalen en gaan zij creatief aan de slag met emotiestickers die ze bij het verhaal kunnen kleven: leuk, grappig, boos, saai, …

Een origineel idee is om vooraf een vel stickers te maken met hun eigen gezichtjes op de stickers die verschillende emoties tonen.

Maak geluidsopnames

Vind je het te veel werk om alle reisverhalen iedere avond op te schrijven? Houd je reisdagboek dan bij via geluidsopnames. Maak van alles wat je ziet en meemaakt een geluidsopname op je smartphone. En laat ook hier de kinderen hun bijdrage in leveren. Bij thuiskomst kan je deze opnames op een regenachtige avond uittypen en zo nog eens samen lachen om de anekdotes die je al vergeten was.

Foto’s …

In tijden van social media zijn we er als de kippen bij om onze vrienden online op de hoogte te brengen van onze avonturen aan de hand van vakantiefoto’s. Maar vaak vergeten we om ook voor onszelf een mooi fotoverslag bij te houden.

Foto’s kan je een plaats geven in een fotoboek (tips: zie hieronder). Zo heb je een fysieke herinnering die niet kan crashen door virussen en dus niet verloren kan gaan! En is het niet leuk om hier samen met familie en vrienden door te bladeren en in real life de verhalen te kunnen vertellen die bij de foto’s horen?

… en filmpjes

Laat de kids foto's maken voor je reisverslag

Hoewel je deze niet kan opslaan op papier, mag je niet vergeten om ook filmpjes te maken! Video’s bevatten veel meer leuke details: de manier waarop de plaatselijke bevolking zich gedraagt, het taalgebruik en gegiechel van de kinderen, flauwe moppen en indrukwekkende avonturen (zoals de eerste geslaagde salto in het zwembad 😉 ). Vergeet niet om je filmpjes van tijd tot tijd te back-uppen op een externe harde schijf.

Geef ook je camera of smartphone af en toe ook aan de kinderen en laat hen vanuit hun kleine wereldje de omgeving vereeuwigen. Vaak zien zij dingen die jou ontgaan zijn en maken ze foto’s zonder aan alle regeltjes te denken.

Giet je reisverslag in een fotoboek

Maak een creatief reisverslag

Door tijdens de reis goed te documenteren, heb je het belangrijkste werk al achter de rug. Nu is het tijd om al je herinneringen in een mooi jasje te steken. Dat kan gemakkelijk met de fotoboeken van smartphoto. Hieronder vind je een aantal tips om er een mooi reisdagboek van te maken:

  • Volgorde: een reisverslag maak je het beste in chronologische volgorde. Dat maakt het gemakkelijker om uitleg te geven als  familie en vrienden erdoor bladeren. En ook voor jezelf is het leuker om jaren later de reis nog eens her te beleven.
  • Hoofdstukken: per dag of per plaats kan je wel een klein hoofdstukje maken waarbinnen je bepaalde vakantiefoto’s gaat groeperen: speciaal eten (superlekker of niet te vreten), grappige graffitiboodschappen op muren, dieren die voor eventjes jullie vriend waren (een hond, een duif, een salamander) of een verzameling van foto’s waarop papa zich stond te vervelen. 🙂
  • Kids: bij elk hoofdstuk voorzie je ook een aantal pagina’s waar de quotes, reisverhalen en emotiestickers van de kinderen kunnen komen. Een fijne herinnering voor hen om later op terug te blikken.
  • Fysieke herinneringen: vergeet niet om in je fotoalbum telkens ruimte open te laten waar je alle toegangskaarten, plannetjes en kindertekeningen kan kleven nadat je je fotoboek ontvangen hebt.

Ziezo, zelfs een lekke band of een blessure kunnen je reis niet meer verpesten, want ze zijn een leuke bijdrage aan het meest originele reisverslag ooit!

Karen is overdag blogger bij smartphoto en spendeert na de uren graag tijd op de salsadansvloer en bij haar viervoeters. Van tijd tot tijd zet ze ook een stapje buiten Europa. Karen reikt je instructies en out-of-the-box-ideeën aan over de toepassing van Webprint producten. Hoe origineler, hoe leuker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.