Strandfotografie tips

Strandfotografie tips

We hebben allemaal onze eigen favoriete locaties om te fotograferen. Met de zomer in aantocht zal het strand waarschijnlijk een plek zijn waar je veel foto’s gaat maken de komende tijd. Op het strand kun je mooie en creatieve foto’s maken, mits je goed gebruik weet te maken van de omgeving. Graag geven we hier een aantal tips hoe je dat voor elkaar kunt krijgen, waar je rekening mee moet houden als je op het strand fotografeert en wat je moet doen om de felle zon het hoofd te bieden.

1. Bijzondere licht condities

Op het strand lijken de dagen langer te duren dan op andere plaatsen. Dit komt doordat er vrijwel geen obstakels zijn die de stralen van de zon tegen kunnen houden. Hierdoor lijkt de zon eerder op te gaan en later onder te gaan. Als je fotografeert tijdens een zonsopkomst of zonsondergang is het licht heel zacht en bijzonder. Dit kan een geweldig kleureffect aan je foto geven.

2. Vergeet je zonnekap niet

Als je gaat fotograferen op een mooie zonnige dag op het strand heb je vaak te maken met een felle zon. Als je een onderwerp gaat fotograferen waarbij het licht van achteren komt, wordt je foto vaak overbelicht. Om dit te voorkomen kan je gebruik maken van een zonnekap op je lens. Met een zonnekap zal je in staat zijn om de waas die het vele zonlicht aan je onderwerp geeft terug te dringen. Met een zonnekap concentreert het licht zich meer naar één punt, waardoor de contouren van je onderwerp beter zichtbaar worden en niet meer verdwijnen in een overbelicht beeld. Je zonnekap zal er dus voor zorgen de belangrijke details van je onderwerp te behouden.

3. Experimenteer

Geef je foto’s een bijzonder effect door te experimenteren met lenzen en filters voor je camera.  Huur voor een dag op het strand een groothoeklens of fisheye-objectief om je foto’s een unieke uitstraling te geven en de mooie achtergrond van het strand groots in beeld te brengen. Andere leuke uitdagingen die je misschien wilt uitproberen zijn polarisatiefilters en UV filters. Deze filters kunnen helpen om het contrast in je foto te versterken, blauw licht terug te dringen en kunnen goed werken voor de kleurintensiteit van je foto.

4. Zorg voor creatieve composities

Fotograferen op het strand hoeft niet betekenen dat je alleen aan het strand vastzit. Kijk ook eens naar de unieke plekjes rondom het strand. Bijvoorbeeld een pad dat leidt naar het strand. Of integreer elementen van het strand in je foto, zoals zandduinen, een pier, steigers, gekleurde strandhuisjes of de standplaats van de badmeester. Dat ziet er leuk uit voor het beeld en kan tevens beter het verhaal dat je wilt overbrengen met je beeld vertellen. Wissel ook af met perspectieven.

5. Bracketing

Bij strandfotografie is het vaak een kwestie van proberen met de belichting. “Bracketing” kan je hier bij helpen, deze functie kan je handmatig instellen op je camera. Met bracketing wordt er een reeks foto’s achter elkaar gemaakt, waarbij een bepaalde instelling per foto verandert, zoals bijvoorbeeld de belichtingstijden. Als je hiervan gebruik maakt, kan je achteraf kiezen welke foto de mooiste belichting heeft. Je kan één foto uitkiezen van de fotoreeks of je kan de foto’s samenvoegen tot één foto met software zoals Photoshop.

6. Spotmeting

Om een te heldere achtergrond of te reflecterend water in je beeld te voorkomen kan je een spotmeter gebruiken. De spotmeter focust op een bepaald onderwerp in de foto. Met de spotmeter focus je op het onderwerp in de foto, waardoor dit punt correct wordt belicht en het scherper wordt weergeven dan de omgeving, in dit geval de achtergrond of het water.

7. Ren niet weg voor slecht weer

Natuurlijk is het niet altijd zonnig op het strand, je kan ook te maken hebben met slecht weer. Dit hoeft niet altijd negatief te zijn voor je foto. Fotograferen met mistig weer kan prachtige spannende foto’s opleveren. De mist kan een bepaald soort licht en sfeer over de foto geven, omdat het helpt dat de zon niet zo snel te fel wordt. Ook stormachtige bewolkte luchten kunnen mooie beelden met bijzonder licht opleveren. Wees daarom niet getreurd als er wolken in de lucht zijn.

8. Kijk naar de horizon

Houd de horizon in de gaten bij het maken van een foto. Het is het punt waar de lucht en de zee samenkomen. Een foto van je onderwerp met de horizon in beeld geeft een mooi beeld en geeft goed de sfeer van het strand weer. De lijn van de horizon moet echter wel recht worden weergeven in beeld, want als de horizon scheef in beeld staat lijkt de foto mislukt.

9. Houd je omgeving in de gaten

Op het strand ben je meestal niet de enige. Waarschijnlijk zijn er altijd wel hardlopers, surfers, toeristen of families die langs de zee lopen te vinden op het strand. Wil je geen vreemde mensen op je foto hebben? Probeer dan een locatie op het strand te vinden die niet zo populair is. Je kan ergens achteraf je foto’s maken waar niet veel mensen te vinden zullen zijn. Of, als je geen rustige plek kunt vinden, kun je om mensen heen fotograferen of de foto dusdanig nemen dat er geen mensen zichtbaar zijn op de foto.

Het strand is daarnaast bijna nooit helemaal schoon. Regelmatig zwerft er vuilnis over het zand of ligt het strand bedekt met zeewier. Houd hier rekening mee in je foto en zorg dat deze elementen niet zijn te zien op je foto en de rest van je foto ontsieren. Check daarom van te voren altijd even de omgeving.

Let ook goed op je spullen. Voordat je het weet zit er zand in je apparatuur, bijvoorbeeld tijdens het verwisselen van je lenzen. Verwissel daarom je lenzen voorzichtig, voorkom het waaien van het zand door je lens in je tas te verwisselen. Een ander risico bij strandfotografie kan zijn dat je je camera in het water laat vallen. Om dit te voorkomen kan je je camera vastmaken met een riem of hengsel. Veiligheid is de top prioriteit als je gaat fotograferen op het strand. Het gebeurt snel dat je uitglijdt of valt over glibberige rotsen of dat je kleuter in het water valt. Let dus vooral goed op jezelf. Houd de omgeving in de gaten en zorg dat veiligheid de prioriteit heeft als je fotografeert op het strand. Als het te gevaarlijk is om een bepaalde foto te maken of vanuit een bepaalde positie te fotograferen kan je het beter laten.

10. Have fun!

Fotograferen op het strand kan heel leuk zijn, zeker voor kinderen. Vaak zijn kinderen erg geïnteresseerd in het ontdekken van de omgeving. Wees niet geïrriteerd als ze niet helemaal stil
willen zitten en niet bereid zijn om in de camera te lachen. In plaats daarvan kun je ze met je camera volgen in hun ontdekkingstocht van de omgeving of de gezichtsuitdrukkingen van de kinderen registeren bij de eerste aanraking met het zoute water of het zand dat tussen de tenen komt. Dit levert vaak de leukste en meest spontane foto’s op!

Klaar met fotograferen? Gebruik je mooiste strandfoto’s voor het maken van je eigen fotoproduct op smartphoto.nl

Button

 

 

3 comments

 • Op dit moment ben ik bezig een fotoboek samen te stellen en heb ik een vraag.
  Is het mogelijk om een eigen foto als pagina achtergrond in te stellen? En dan zo dat ik een andere foto daaroverheen kan plaatsen?
  In een eerder gemaakt boek zag ik die mogelijkheid wel.
  Misschien zit ik in het verkeerde thema?
  Graag een antwoord hierop.

  Reply
  • Goedemorgen Jan,

   Bedankt voor je vraag!
   Je kunt het beste even een e-mail sturen naar service@smartphoto.nl of bellen naar 0541 – 200 700.
   Mijn collega’s van de klantenservice helpen je graag verder!

   Met vriendelijke groet,
   Maureen

   Reply
 • Leuk artikel echter punt 6 geeft mogelijk een beetje verwarring tussen scherpstellen en lichtmeten. Als je niet al te veel instelling op je camera wijzigt zal het lichtmeetpunt ook je scherpstelpunt zijn. Voor alle duidelijkheid je stel dus scherp met je scherpstelpunten en je meet licht met lichtmeet punt. Als je op een donkervlak meet zal de lucht lichter worden. Als je op een licht vlak meet zal de lucht donkerder worden. Een meervlaksmeting is in deze situatie een goed alternatief. Succes allemaal.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.