Van Pixel tot Print | 11 – Aanleveren

Van Pixel tot Print | 11 – Aanleveren

Van Pixel tot Print | 11 – Aanleveren

In de vorige afleveringen van deze Tips & Tricks hebben we alle onderdelen van het traject van een digitale foto besproken, zodat je de belangrijkste valkuilen kunt vermijden op weg naar een mooie afdruk. Voordat je foto’s gaat uploaden nog een paar kleine aandachtspunten.

Foto’s online afdrukken

Het aanleveren van foto’s bij Webprint voor een reproductie (o.a. losse afdruk, canvas of fotoboek) is eenvoudig. Toch wijkt het af van de procedure bij de standaard internetcentrales. Bij Webprint heb je namelijk een eigen online fotoarchief, waarin al je foto’s in mappen worden geplaatst en permanent worden bewaard. Zelfs foto’s die je een paar jaar geleden hebt laten afdrukken via Webprint, kun je op elk moment – zonder nieuwe upload – weer opnieuw gebruiken voor een nieuwe reproductie. Populair gezegd bewaar je je foto’s op deze manier ‘in the cloud’.

Resolutie

Voor een goede afdruk van 15 bij 10 cm heb je ongeveer 1500 bij 1000 pixels nodig. Voor een A4-tje (ca. 30 x 20 cm) is 2400 bij 1600 pixels ruim voldoende. Het is dus niet nodig om de foto’s op maximale resolutie te uploaden. Dat zijn namelijk veel MB’s die je dan moet versturen en dat duurt lang. Als je de foto’s verkleint tot de waarden in de onderstaande tabel, dan kun je ze voor dat afdrukformaat of kleiner gebruiken. Je hoeft dan in de toekomst als je bijbestellingen doet of een foto voor een ander product wilt gebruiken, niet nog eens extra te uploaden. Voor afdrukformaten 60 bij 40 cm of groter verdient het aanbeveling om de foto niet te verkleinen, maar om de opname in zijn maximale resolutie te versturen. Ontdek het verschil tussen pixels en resolutie op onze blog.

Tip: Het pixelformaat van een foto kun je in Photoshop Elements zien (en wijzigen) via Afbeelding, Vergroten/verkleinen, Afbeeldingsgrootte (Ctrl-Alt-i).

Afdrukformaat

Camera’s maken foto’s in drie beeldverhoudingen, zijnde 3:2, 4:3 en 16:9. De eerste twee zijn redelijk traditioneel en de standaard afdrukformaten bij Webprint zijn dienovereenkomstig. Bij 16:9 wordt de foto gezien als een 3:2 en wordt er dus een stukje in de breedte van de foto afgesneden. Als je dat liever zelf in de hand hebt, snijdt dan de foto zelf bij in Photoshop Elements. Hieronder een klein overzicht van de afdrukformaten behorende bij de verschillende beeldverhoudingen.

* wordt in de breedte iets bijgesneden.

Tip: De beeldverhouding van een foto kun je in Photoshop Elements wijzigen via Afbeelding, Vergroten/verkleinen, Canvasgrootte.

Bestandstype

Foto’s worden door alle camera opgeslagen als JPEG-bestand. En dit is ook het bestandsformaat dat verwerkt wordt door Webprint, dus dat sluit naadloos aan. Heb je een foto bewerkt in Photoshop Elements, sla hem dan op als JPEG (.jpg) bij voorkeur op maximale kwaliteit (11 of 12). Dan is het kwaliteitsverlies minimaal. Behalve de optie Kwaliteit kun je bij het opslaan als JPEG ook nog de manier van compressie opgeven. Dit wordt de Indelingsoptie genoemd en Basislijnen (‘Standaard’) is daarbij de minst complexe en dus het meest algemeen bruikbaar. Het beïnvloedt de kwaliteit van de foto of afdruk niet.

Kleur

Alle opnamen met een digitale camera zijn in kleur. Die kleuren worden beschreven door de drie basiskleuren Rood, Groen en Blauw (RGB). Bij een RGB-kleur hoort een zogeheten kleurruimte. Deze is standaard op alle camera sRGB en dat geeft ook de beste kleurreproductie bij een afdrukcentrale als Webprint. Heeft iemand je wel eens gezegd dat AdobeRGB beter is, dan is dat in slechts enkele situaties het geval en bovendien alleen van toepassing in professionele toepassingen.

Heb je je camera op zwart-wit gezet (monochroom), dan is het eigenlijk nog steeds een RGB-kleurenfoto, met dit verschil dat de waarden van Rood, Groen en Blauw aan elkaar gelijk zijn. Dergelijke zwart-witfoto’s worden goed en zonder kleurwaas afgedrukt. Heb je een foto op je computer zwart-wit gemaakt door de kleurmodus te veranderen in Grijswaarden, zet de foto dan vervolgens weer terug naar RGB. Hij blijft ‘zwart-wit’, maar is net als de monochroom rechtstreeks uit de camera, toch RGB en wordt daarmee goed afgedrukt.

Conclusie

Webprint biedt je een heel vooruitstrevende wijze van foto-upload en – beheer, waarbij zo min mogelijk kwaliteitsverlies optreedt als gevolg van onbewuste compressie. Voor alle vormen van reproductie gebruikt Webprint de bestanden zoals jij die hebt aangemaakt. Ook worden alle fotobestanden op de server van Webprint opgeslagen (‘in de cloud’) en kun je zo later eenvoudig bijbestellingen doen of andere producten bestellen.

De volgende keer laten we zien hoe je een afdruk op canvas op verschillende manieren kunt voorbereiden, met eventueel een soort passe-partout en zelfs een titel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *