Van Pixel tot Print | 03 – Accessoires

Van Pixel tot Print | 03 – Accessoires

Van Pixel tot Print | 03 – Accessoires

In het vorige deel van de serie van Pixel tot Print hebben we gezien welke camera geschikt is voor welk onderwerp en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende cameratypes. Om een goede foto te maken is een goede camera of lens niet de enige voorwaarde. Ook heb je de juiste accessoires en de juiste voorbereidingen nodig.

Als je een dagje weg gaat of een langere periode op vakantie en je neemt je camera mee, dan is het verstandig vooraf even te checken of je alles bij je hebt om onbezorgd foto’s te maken.

Batterijen en geheugenkaartje

Vroeger kon je zonder stroom werken met analoge rolletjes in je camera. Tegenwoordig is dat niet meer mogelijk en maak je geen foto’s meer als de batterijen (AA of accu) leeg zijn. Gebruik altijd oplaadbare batterijen en zorg voor een opgeladen reserveset. Let op dat oplaadbare batterijen en accu’s ook langzaam leeglopen als ze niet worden gebruikt. Dus controleer de status voordat je vertrekt. Wissel ook regelmatig van accu, zodat het hoofd- en reserve exemplaar evenveel gebruikt worden. Je hebt dan een optimale levensduur. Als je oplaadbare AA-batterijen koopt, schaf dan een bekend merk aan en let op het vermogen. Met 2500 mAh of meer hebben de batterijen voldoende power voor een moderne digitale camera. Neem ook altijd een oplader mee, zodat je de batterijen ’s nachts kunt opladen. Als je naar het buitenland gaat, neem je een wereldstekker mee te om voorbereid te zijn op elk type stopcontact. De capaciteit van batterijen is afhankelijk van de temperatuur, dus op de skipiste of in koude gebieden is het raadzaam om de camera onder de jas te dragen. Maak de batterijen warm in je handpalmen om er het laatste restje stroom uit te persen om zo je laatste foto’s te maken.

Een vol rolletje is vervelend, maar van een vol geheugenkaartje word je ook niet blij. Je kunt altijd nog een paar foto’s weggooien, maar uiteindelijk is je kaartje echt vol. Een reservekaartje is dus geen overbodige luxe. Bespaar niet op deze investering, dus kies een grote capaciteit (>2 GB) en hoge lees/schrijfsnelheid (>30 MB/s). Dat laatste is belangrijk als je met je camera ook filmt in HD-kwaliteit. Als je ruimte hebt in je bagage, dan is het handig om een 10” netbook met kaartlezer mee te nemen. Een backup maken van je foto’s doe je gemakkelijk en snel op de harde schijf. Als je een geheugenkaartje kwijt raakt of een storing hebt, staan je foto’s nog op het netbook.

Tas, statief, flitser, filters

Een camera met eventueel lenzen en accessoires is kwetsbaar én kostbaar. Twee goede redenen om je spullen goed te beschermen. Zorg dus voor een goede fototas. Tassen variëren van een pols- of heuptasje via een rugtas tot een heuse trolley. Je hebt er niet alleen op reis of vakantie veel plezier van, maar het hele jaar door als je met je camera het veld in gaat.

Hoewel een statief vaak als onhandige accessoire wordt ervaren, is het wel een garantie voor scherpe foto’s en rustig kaderen. Vind je een driepoot zwaar, kijk dan eens naar een eenpootstatief (monopod). Die gebruik je ook goed als wandelstok. 😉

Als je naar een zonnig land gaat, is het soms nuttig om te flitsen (invulflits). Zo vul je harde schaduwen in bij portretten in de felle zon. Hiervoor zet je de interne flitser van de camera aan. Een losse externe flitser heb je niet vaak nodig hebben, omdat je in kerken en musea vaak niet mag flitsen.

Wil je onderweg mooie landschappen fotograferen, dan bewijst een grijsverloopfilter of een circulair polarisatiefilter goede diensten. De eerste zorgt voor een goed evenwicht in de helderheid van voorgrond en lucht. Een polarisatiefilter neemt schitteringen weg (felle zon op stofdeeltjes in de lucht) en maakt daarmee het landschap contrastrijker, de lucht blauwer en de overige kleuren meer verzadigd.

Voorbereiding

Als je op reis of vakantie bent, dan overkomen je de mooie fotomomenten meestal. Ineens zie je een mooi landschap of een indrukwekkend gebouw en daar maak je op dat moment vanaf die plaats een foto van. De kans is groot dat op een ander tijdstip van de dag (zonsopkomst) of vanaf een ander camerastandpunt de foto nog mooier geworden zou zijn. Ook het weer is hierbij van belang.

Soms moet je dus terug om die onderscheidende foto te maken of moet je uitstapjes goed plannen. Zoek uit waar en wanneer de zon opkomt of hoe de zonnestand is op een bepaalde plaats en tijdstip. Let dus ook goed op de weersverwachting. Bekijk ook waar je een beter standpunt hebt en of die plek bereikbaar is per auto, fiets of ‘benenwagen’. Denk hierbij altijd om je eigen veiligheid en zorg dat je toestemming hebt als je op privéterreinen of in een beschermde natuurgebieden komt.

Als je langer op pad gaat, denk dan ook aan comfortabele kleding en schoenen en vergeet de inwendige mens niet met voldoende eten en drinken. Een kaart meenemen voorkomt dat je verdwaalt of gebruik anders de gps-functie van je telefoon. Wees je ervan bewust dat je niet overal ter wereld dekking hebt met je smartphone en dus niet overal bereikbaar bent in onherbergzame gebieden.

Conclusie

Met goed gereedschap én een goede voorbereiding mislukt je foto eigenlijk nooit meer. Toch komt er meer bij kijken om goede foto’s te maken en daarom behandelen we de volgende keer de instellingen van je camera.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.