Van Pixel tot Print | 06 – Beheer je foto’s

Van Pixel tot Print | 06 – Beheer je foto’s

Van Pixel tot Print | 06 – Beheer je foto’s

Je hebt met je digitale camera waarschijnlijk veel ‘rolletjes’ volgeschoten. Vroeger moest je stoppen bij 36 opnamen, maar met de capaciteit en prijs van de huidige geheugenkaartjes schiet je 1200 JPEG-foto’s van 12 Mp. We klikken er dus lustig op los, maar wat doe je met je foto’s? Ben je weleens foto’s kwijt of weet je niet meer waar ze staan opgeslagen?

Met een kleine inspanning voorkom je een dergelijke chaos. Maak er een goede gewoonte van om na elke sessie de foto’s van de camera naar je computer te kopiëren. Bij voorkeur naar een aparte harde schijf, want voor je het weet is de je harde schijf vol met alle gevolgen van dien. Zorg dat je elke sessie in een apart mapje zet en dat die mapjes in één hoofdmap staan. De hoofdmap noem je ‘Fotoarchief’, daarin maak je een submapje met als naam bijvoorbeeld ‘2016’ en daarin het mapje van de sessie. Handig is om de naam hiervan te laten beginnen met de datum (JJJJMMDD) gevolgd door een trefwoord dat de sessie typeert: 20110615_Efteling-school. Op deze manier heb je de foto’s per jaar overzichtelijk gegroepeerd en zijn alle sessies chronologisch gesorteerd. Als je dit consequent volhoudt, is de kans klein dat je foto’s kwijtraakt.

Als je tijdens een uitstapje of vakantie met meerdere mensen foto’s maakt en je wil deze later snel onderscheiden, dan zet je achter de mapnaam ook de initialen van de betreffende fotograaf. Kies bijvoorbeeld als naam “20110715_Frankrijk-PD”.

Hernoemen

Nu je de structuur van je fotoarchief op orde hebt, ben je een eind op weg in het beheer van je foto’s. Verfijn de structuur verder door ook de bestandsnamen van de foto´s begrijpelijker te maken. De namen DCS_1234.jpg of IMG_5678.jpg zeggen niks over de herkomst of het onderwerp van een foto. Bovendien bestaat de kans als je echt veel foto’s maakt, dat er dubbele namen ontstaan als je na IMG_9999.jpeg weer verder gaat met IMG_0001.

Hernoemen van bestanden is dus nuttig zijn. In Windows Verkenner is het eenvoudig. Open een map met foto’s met cryptische namen, sorteer ze in de gewenste volgorde en selecteer ze allemaal met Ctrl-A. Druk op F2 en het bovenste bestand kun je een naam geven, bijvoorbeeld 20110715_Frankrijk. Druk je nu op Enter, dan zal Windows alle geselecteerde bestanden die naam geven met een volgnummer, dus 20110715_Frankrijk (2). Die volgnummers kun je later nog handmatig aanpassen.

Op de Mac kun je dit hernoemen doen via Applicaties, Automator, Wijzig naam Finder-onderdelen. Het is niet eenvoudig, maar op YouTube vind je daar voorbeelden van.
Vind je dit allemaal te moeilijk of heb je te weinig controle, dan kun je het ook doen met Photoshop Elements 8/9 via Bestand, Meerdere bestanden verwerken. Heb je geen Elements, zoek dan in Google met de opdracht ‘rename multiple files’ naar specifieke software om dit klusje te klaren.

Back-up

Hoe goed de structuur van je fotoarchief ook is, de harde schijf waarop het staat, kan altijd kapot gaan en dan ben je al je foto’s – en daarmee dierbare herinneringen – kwijt. Je zult dus regelmatig een back-up moeten maken. Je hebt hiervoor verschillende mogelijkheden:

  • CD/DVD
  • Externe harddisk
  • Online

In elke computer zit wel een dvd-brander en kun je ruim 4 GB aan fotobestanden op een dvd zetten. Dit is een snelle en voordelige manier van back-uppen en als je dit per maand doet, dan heb je zo met twaalf dvd-tjes een heel jaar netjes als back-up. Zorg voor een goed dvd-rek en zet een duidelijke naam op de inleg van het doosje. Bij voorkeur bewaar je de back-ups in een kluisje of op een ander adres. Mocht er onverhoopt brand zijn, dan heb je in ieder geval de foto’s nog.

Met een extra externe harddisk wordt back-up eenvoudiger. Je zorgt dat dit een exacte kopie is van de map Fotoarchief op je computer. Let op de interface van de back-updisk. USB2 en netwerk zijn redelijk snel, maar bij voorkeur gebruik je FireWire800 of USB3 om lekker snel back-ups te maken. Over de plaats van de back-updisk zul je weer even na moeten denken in geval van brand of waterschade.

Tegenwoordig kun je tegen een redelijk tarief (en soms zelfs gratis) bestanden ook online opslaan. Je foto’s zijn dan veilig (diefstal, brand, water) en vaak vanaf elke computer toegankelijk. Kijk maar eens op www.vergelijkbackuponline.nl voor de mogelijkheden. Let wel goed op de voorwaarden en privacy, want je foto’s mogen natuurlijk niet gehackt worden.

Conclusie

Het lijkt een vervelend werkje om je foto’s volgens een bepaalde structuur te ordenen, maar eigenlijk kost het nauwelijks enige moeite en je hebt er vele jaren plezier van.

Nu we zo ook het beheer van onze foto’s onder controle hebben, gaan we de volgende keer kijken hoe we digitale foto’s kunnen optimaliseren in een fotobewerkingsprogramma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.