Van Pixel tot Print | 07 – Beeldoptimalisatie: belichting

Van Pixel tot Print | 07 – Beeldoptimalisatie: belichting

Van Pixel tot Print | 07 – Beeldoptimalisatie: belichting

Je hebt je uiterste best gedaan om met het juiste gereedschap en de juiste instellingen de perfecte compositie te fotograferen. Toch kan het zijn dat de foto nog niet 100% is en een kleine aanpassing van de helderheid of kleuren noodzakelijk is. Dat doe je in een programma als Photoshop Elements en we laten hier zien hoe je de belichting van een foto kunt verbeteren.

Voorkomen is beter dan genezen

Om te voorkomen dat je elke foto in Photoshop Elements moet bewerken, is het raadzaam om de foto’s direct goed te maken. Dus let op belichting, kleuren en scherpte als je de ontspanner indrukt. Gaat het dan onverhoopt toch nog mis, dan kun je kleine afwijkingen nog prima herstellen in een fotobewerkingsprogramma. Verwacht echter niet dat je van een totaal verkeerd belichte foto nog iets goeds kunt maken en houd er tevens rekening mee dat je van een goed belichte foto ongewild nog wel een slechte foto kunt maken door er teveel mee te rommelen op je computer.

Kleine afwijkingen in de helderheid van een foto kun je in Photoshop Elements eenvoudig herstellen met twee opties: Niveaus en Kleurcurven/krommen (Levels en Curves).

Tip: Voordat je de belichting van foto’s gaat aanpassen op je computer, zorg dan eerst dat de helderheid van de monitor goed ingesteld staat. Zorg met de regelaars voor helderheid (Brightness) en contrast (Contrast) van het beeldscherm dat je onderscheid ziet tussen alle blokjes van onderstaande afbeelding.

Niveaus en Kleurcurven

De optie Niveaus vind je onder Verbeteren, Belichting aanpassen (Ctrl-L). Je ziet een verdeling van de helderheid van de foto van donker (links) naar licht (rechts). Deze grafische voorstelling wordt het histogram genoemd. Onder deze ‘bergetappe’ zie je drie driehoekjes. Schuif je het linkse driehoekje naar rechts, dan wordt de foto donkerder. Pas op dat je niet voorbij het begin van de berg komt, want dan wordt een gedeelte van de pixels helemaal zwart (geen detail). Schuif je het rechter driehoekje naar links dan wordt de foto lichter. Let ook nu weer op dat je niet voorbij het einde van de berg schuift, want dan worden sommige pixels helemaal wit (geen detail). Of pixels helemaal zwart of wit worden kun je zien door tijdens het schuiven van het linker of rechter driehoekje de Alt-toets ingedrukt te houden. Is het begin en einde van het histogram gelijk met de twee uiterste driehoekjes en wil je dan de foto nog donkerder of lichter maken, schuif dan het middelste driehoekje naar rechts of links. Als alles met mate gebeurt, dan krijg je zo een prima resultaat.

Je kunt ook de belichting aanpassen met Kleurcurven, ook wel Krommen genoemd. Deze optie is verstopt in het menu Verbeteren, Kleur aanpassen. Je kunt nu met vier schuifregelaars de belichting van de foto aanpassen. Maak je een bolle diagonaal, dan wordt de foto lichter en een holle vorm maakt de foto donkerder. Je kunt zo redelijk nauwkeurig donkere en lichte delen van een foto verbeteren. Het is niet mogelijk om pixels helemaal wit of zwart te maken en dat kan een voordeel zijn ten opzichte van de optie Niveaus.

Schaduw/hooglichten

Vaak is niet de hele foto te donker of te licht, maar slechts een gedeelte. Als je tegenlicht of felle zon met schaduw hebt gehad, dan is de achtergrond vaak goed belicht, maar is het hoofdonderwerp (deels) te donker. Of bij een zonsondergang is de voorgrond te donker. Met de optie Schaduwen/hooglichten (Shadows/highlights) in het menu Verbeteren, Belichting aanpassen kun je dan de helderheid van die afzonderlijke gebieden eenvoudig corrigeren. Het is een soort digitale invulflits en kan kleine wondertjes verrichten. Gebruik het ook weer met mate om contrastverlies te voorkomen en ruis te vermijden.

Conclusie

De belichtingsinstellingen en -programma’s van een camera zijn tegenwoordig behoorlijk intelligent en als je daar je eigen kennis van fotografische zaken aan toevoegt, dan kan de belichting van een opname rechtstreeks uit de camera keer op keer goed zijn. Dat geeft de hoogste kwaliteit en bespaart tijd. Photoshop Elements kan desalniettemin als vangnet dienen als het toch even niet 100% is en voor kleine aanpassingen zijn de genoemde gereedschappen bijzonder handig. De volgende keer bekijken we de mogelijkheden om de kleuren aan te passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.