Bevrijdingsdag 2018, tips voor een gezellige dag uit!

Bevrijdingsdag 2018, tips voor een gezellige dag uit!

Over twee dagen is het 5 mei, oftewel Bevrijdingsdag 2018. Een dag uit de geschiedenisboeken. Een dag die we niet zomaar vergeten. Veel mensen zijn of nemen op deze dag vaak vrij. Op veel plekken in Nederland zijn er activiteiten georganiseerd voor jong en oud. In dit artikel heb ik voor jou de leukste activiteiten op een rij gezet.

Bevrijdingsdag 2018

Elk jaar vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Op deze nationale feestdag vieren we dat Nederland op 5 mei 1945 werd bevrijd van de Duitse bezetting en dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar staan we erbij stil dat Nederland 73 jaar geleden werd bevrijd en het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Op 4 mei is het dodenherdenking. De dag voor Bevrijdingsdag. Elk jaar houden we in Nederland twee minuten stilte om alle oorlogslachtoffers te herdenken. In het bijzonder wordt er aandacht geschonken aan alle slachtoffers en militairen die hebben gevochten en hun leven gaven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar ook alle slachtoffers van oorlogen, terroristische aanslagen en mensen die sindsdien op vredesmissies zijn overleden herdenken we op 4 mei. Uit respect en eerbied voor de doden hangen we in Nederland de vlag halfstok. Op 5 mei vieren we de bevrijding en hangen we de vlag in de top.

Bevrijdingsdag 2018

Vrijheidsvuur

Het vrijheidsvuur is een herdenkingsmonument in Wageningen. Het beeld is ontworpen door Hanshan Roebers ter gelegenheid van de 60-jarige herdenkingsdag van de bevrijding op 5 mei. Het monument werd al in 2004 ontworpen, maar er was eerst commotie over waar het beeld zou komen te staan. In 2011 werd het beeld geplaatst in Wageningen, waarbij het vrijheidsvuur voor het eerst op 4 en 5 mei 2011 werd ontstoken. Het vrijheidsvuur blijft het hele jaar branden en wordt elk jaar ververst.

Het vrijheidsvuur wordt elk jaar door estafette lopers door heel Nederland verspreid. Vanuit daar wordt het vuur overgebracht naar verschillende steden door wielrenners en hardlopers van verenigingen. Vervolgens wordt er in je eigen gemeente de vlag gehesen en kan Bevrijdingsdag echt beginnen.

Vrijheidsvuur

Activiteiten tijdens Bevrijdingsdag 2018

Vrijmarkt & terras
Koningsdag gevierd met je gezin? Een bezoekje aan de vrijmarkt mag natuurlijk niet ontbreken. Ook op Bevrijdingsdag kan jij jouw spullen weer verkopen op de vrijmarkt. Tip: het is extra gezellig om samen met de kinderen (overbodige) spulletjes te verkopen. Tevens kan je ervoor kiezen om met dit mooie weer op het terras te gaan zitten. Geniet van het zonnetje op je gezicht onder het genot van een hapje, drankje en livemuziek.

Vrijmarkt

Vrijheidsfestival
Als je geen zin hebt om de stad in te gaan, dan is er nog altijd het bevrijdingsfestival waar jij je samen met de kinderen kunt vermaken. 5 mei staat in het teken van vrijheid en daarom vieren we feest. Door heel Nederland zijn er bevrijdingsfestivals georganiseerd die je gratis kunt bezoeken met de kinderen. Voor zowel jong als oud is er genoeg te beleven. Voor de kinderen is er vaak een plek ingericht waar zij zich kunnen vermaken, terwijl jij samen met je man kan genieten van het heerlijke weer en de muziek. Met muziek van Nederlandse bands, internationale artiesten en dj’s is er voor iedereen wat wils. Tip: Check van te voren even wat er in jouw stad allemaal te doen is.

Vrijheidsfestival

Activiteiten voor de kinderen

Springkussen, theater en workshops

De kinderen worden tijdens Bevrijdingsdag niet vergeten. Op veel plekken in Nederland zijn er tijdens het bevrijdingsfestival speciale plekken ingericht om de kinderen te vermaken. De kinderen kunnen hun energie kwijt op het springkussen, genieten van het theater of plezier beleven aan spelletjes en verschillende workshops zoals zang, dans en knutsel workshops.

springkussen, theater en workshops

Momenten vastleggen

Bevrijdingsdag staat voor plezier. We vieren feest omdat we al 73 jaar in vrijheid leven. Er zijn tijdens deze dag verschillende activiteiten georganiseerd dus er is voor elke leeftijd wat te beleven. De fijne momenten met je gezin moet je koesteren. Leg Bevrijdingsdag vast op foto. Maak foto’s van de sfeer, je favoriete band of maak leuke kiekjes van je kinderen die zich aan het vermaken zijn op het springkussen, tijdens het dansen of met het knutselen. Gebruik de foto’s vervolgens om er een fotoboek mee te vullen of druk je mooiste foto’s van je zoon, dochter en man af op een wanddecoratie.

Wat zijn jouw plannen voor Bevrijdingsdag 2018?

Maureen schrijft overdag o.a. teksten voor de blog en social media van smartphoto. In de avond houdt ze van een goede film of serie. Haar vrije tijd besteedt ze verder graag aan het bloggen op haar eigen website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.