Van Pixel tot Print | 13 – Kader met een effect

Van Pixel tot Print | 13 – Kader met een effect

Van Pixel tot Print | 13 – Kader met een effect

Behalve dat je van en foto een blijvende herinnering maakt als losse afdruk of een fraai canvas, kun je via Webprint natuurlijk ook een prachtig fotoboek maken. Geen gedoe met foto’s inplakken en na een paar jaar heb je met al die fotoboeken een mooi overzichtelijk fotoarchief. Bovendien kun je zo’n boek eenvoudig cadeau doen aan opa en oma of aan je vrienden.

Hoewel in een strak opgemaakt fotoboek de kwaliteit van de foto’s het best tot hun recht komen, is het soms ook leuk je creatief uit te leven met een paar bijzondere fotorand-effecten.

Eigen kader

Alle digitale foto’s zijn rechthoekig en de pixels zitten aan de achtergrond ‘geplakt’. Dat is voor 95% van de doeleinden geen probleem, maar als je eens iets leuks wilt doen met de kaderranden van je foto’s, dan zullen we die pixels van de achtergrond moeten losmaken door er een nieuwe laag van te maken. In Photoshop Elements doe je dat eenvoudig door bij een geopende foto te kiezen voor de menu-optie Laag, Nieuw, Laag uit achtergrond. Als je via het menu Venster, Lagen het paneel Lagen aan de rechterkant hebt opengezet, dan zie je dat naast de miniatuur van de foto de aanduiding Achtergrond is veranderd in Laag 0. Met het gereedschap Verplaatsen (V) kun je de laag nu verschuiven. Ook kun je de laag groter of kleiner maken .

Achter de laag zie je nu de achtergrond als grijsblokjespatroon.
Nu de pixels in een laag zitten kun je er leuke dingen mee doen. Kies het gereedschap Gummetje (E), stel een vorm en grootte in (modus Penseel of Potlood) en je kunt vervolgens pixels weggummen. Zo maak je een grillige rand of zelfs een gat in een foto!

Klik ook eens met het gereedschap Verplaatsen rechts op een laag en dan verschijnt een menu met de optie Laagstijl bewerken. Daarin bevinden zich vier opties om het kader te verfraaien: Slagschaduw, Gloed, Schuine rand en Omlijning. Vink de gewenste optie aan en met de schuifregelaars kun je snel de juiste waarde instellen. Het effect wordt meteen toegepast op de geselecteerde laag. Ben je tevreden, klik dan op OK. Door later weer rechts te klikken met het gereedschap Verplaatsen, kun je de laagstijlen weer aanpassen.

Heb je van een foto een laag gemaakt, verkleind en het kader aangepast, dan zie je rondom het blokjespatroon van de achtergrond. Dit kunnen we eenvoudig opvullen. Of we kiezen het gereedschap Rechthoek en slepen een rechthoek over het hele kader of we maken een nieuwe laag (Ctrl-Shift-N) en vullen deze met een Verloop (G). In beide gevallen verdwijnt de fotolaag onder de nieuwe laag. Dit lossen we op door in het paneel Lagen de fotolaag boven de nieuwe laag te slepen. Zo kun je dus de stapelvolgorde van de lagen regelen.

Je kunt als achtergrond ook een andere foto gebruiken.

Tip: Heb je van meerdere foto’s losse lagen gemaakt, dan kun je deze lagen eenvoudig samenvoegen door ze van het ene naar het andere openstaande document te slepen. Wil je de lagen los laten van de achtergrond, zodat je ze later nog eens kunt aanpassen, dan moet je het bestand opslaan als JPEG.

Koekjesvorm

Met bovenstaande methode kun je iets leuks maken van de ‘saaie’ rechthoekvorm van je foto’s. Maar Photoshop Elements heeft nog iets leuks in huis en dat is het gereedschap Koekjesvorm (Q). Het is vertaalt van Cookie Cutter en refereert naar de ijzeren vormpjes waarmee je koekjes uit een plak deeg kunt stansen.

De werking is heel simpel. Open een foto en kies het gereedschap Koekjesvorm. In de Eigenschappenbalk kun je de voorgebakken vorm kiezen. Sleep vervolgens met de muis over de foto en je ziet dat alle pixels buiten de vorm verdwijnen. Je kunt de grootte en de plaats nu nog aanpassen en ben je tevreden, klik dan op OK.

De vorm wordt uitgesneden en tot een laag gemaakt. Door hierop rechts te klikken met het gereedschap Verplaats, kun je ook aan deze vorm een laagstijl toekennen.

Om de lege achtergrond op te vullen kun je de laag verenigen met de achtergrond met de optie Eén laag maken in het menu Laag of je maakt een nieuwe laag zoals we hierboven beschreven hebben.

Aanleveren

Dit geknutsel met lagen is leuk en je kunt er al je creativiteit in kwijt. Van bijzondere fotoranden en -vormen tot hele collages, die we als PSD-bestand op kunnen slaan met behoud van de lagen voor latere bewerking. Om het resultaat van je creatieve inspanningen echter goed in een fotoboek te krijgen moet je alle lagen samenvoegen met de achtergrond (menu Laag, Eén laag maken) en het bestand opslaan als JPEG-bestand. Zorg ook dat de verhouding van de foto de oorspronkelijke 4:3 of 3:2 is (dus niet vierkant of 16:9).

Conclusie

We hebben in dertien Tricks & Tips het traject van een foto doorlopen: van ‘wat wil ik fotograferen’, via ‘wat heb ik daarvoor nodig en hoe stel ik de camera in’ tot de uiteindelijke presentatie als canvas of fotoboek. De reeks is slechts een tipje van de sluier wat mogelijk is om de leukste fotomomenten vast te leggen én – heel belangrijk – blijvend te delen met anderen. En dan natuurlijk bij voorkeur via iets tastbaars uit het brede assortiment van Webprint. Succes met je fotografie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *