Van Pixel tot Print | 08 – Beeldoptimalisatie: kleuren

Van Pixel tot Print | 08 – Beeldoptimalisatie: kleuren

Van Pixel tot Print | 08 – Beeldoptimalisatie: kleuren

In de vorige Trick & Tips hebben we de mogelijkheden besproken hoe we de helderheid van een foto kunnen verbeteren in een fotobewerkingsprogramma als Photoshop Elements. Bij de juiste helderheid kun je vervolgens de kleuren beoordelen en die zijn in de meeste gevallen in orde. Heeft de witbalans van de camera toch een steekje laten vallen, dan kan Photoshop Elements ons weer helpen de kleuren te corrigeren.

Witbalans en kleurzweem

Laat de witbalans van je camera standaard op automatisch staan (AWB), dan zijn de kleuren van je foto’s in 90% van de onderwerpen prima in orde. Een foto van een diner bij kaarslicht is dan mogelijk iets te geel (warm) en van een sneeuwlandschap te blauw (koud), maar de afwijking van de werkelijkheid is nooit echt groot. Dat kan wel het geval zijn als je gaat werken met een vaste witbalans. Als dan de kleur van het licht verandert (je loopt van de huiskamer de tuin in of je staat eerst bij een lamp en vervolgens bij een vensterraam), dan krijg je een ongewenste kleurzweem over je foto’s.

Wil je zo’n kleurzweem verwijderen, dan hebben veel programma’s een optie als Automatische kleurcorrectie. In Photoshop Elements is die te vinden in het menu Verbeteren (Ctrl-Shift-B). Geeft deze niet het gewenste resultaat, dan kun je dat met Ctrl-Z herstellen. Een ander gereedschap in Elements is de optie Kleurzweem verwijderen in het menu Verbeteren, Kleur aanpassen. Je kunt dan met een pipet op een onderdeel in de foto klikken, dat wit of neutraal grijs moet zijn. Als de witbalans heel kritisch is, zoals bij een bruidsreportage of productfotografie, ga dan in RAW werken, zodat je achteraf zonder kwaliteitsverlies de witbalans nog kunt kiezen.

Tip: Wil je de kleuren van een foto echt goed kunnen beoordelen, dan moet je zorgen dat het beeldscherm van je computer gekalibreerd is. Dat kan visueel met software zoals Adobe Gamma, Quick Gamma (Windows) en met ColorSync (Mac). Je kunt ook een colorimeter aanschaffen (ca. 100 euro) en daarmee je monitor kalibreren. Zo bekijk je je foto’s niet langer door een ‘roze’ bril.

Verzadiging en kleurtoon

Kleur is behalve een technisch aspect ook een kwestie van smaak en sfeer. En dat heb je als fotograaf zelf in de hand met Verzadiging en Kleurtoon (Saturation, Hue). Hiermee kun je de kleurtjes van een foto lekker oppeppen of juist heel vaal maken. Doe dat niet direct in de camera, maar later op je computer. Je hebt dan veel meer controle en kunt meerdere versies maken. Gebruik ze echter met mate, want het wordt al snel onnatuurlijk.

Bij landschaps- en natuurfoto’s kan het verhogen van de verzadiging de kleuren meer laten sprankelen en wil je het rood van een roos iets ‘blauwer’ of ‘geler’ maken, doe dat dan met Kleurtoon. Beide gereedschappen zijn meestal ondergebracht in één dialoogvenster. Bij Photoshop Elements zijn ze te vinden onder Verbeteren, Kleur aanpassen.

Zwart-wit

Hoewel de digitale wereld het gebruik van kleur een enorme ‘boost’ gegeven heeft, zijn er toch nog onderwerpen, waarbij het ontbreken van kleur het karakter van het beeld versterkt. Denk aan portretten, bruidsreportages en sommige landschappen. Zwart-wit is dus nog steeds springlevend en omdat we uitgaan van een kleurenbeeld, kunnen we veel varianten maken.

In Photoshop Elements heb je drie mogelijkheden om een foto zwart-wit te maken:

  • kleurmodus omzetten naar grijswaarden (en terugzetten naar RGB)
  • verzadiging op -100% zetten
  • optie Omzetten in zwart-wit

De volgende keer leggen we zien uit wat de verschillen zijn tussen deze drie methodes en laten we ook wat trucjes zien om sommige onderdelen in kleur te houden en om een foto sepia te maken.

Conclusie

De kleuren van een digitale foto gaan zelden mis als de camera in de automatische witbalans (AWB) staat, dus ga er niet teveel mee ‘rommelen’ in de camera. Met Verzadiging en Kleurtoon kunnen we op de computer kleuren eventueel naar eigen smaak aanpassen. Doe dit met mate en zorg dat je op een gekalibreerd beeldscherm werkt om de kleuren goed te kunnen beoordelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.