Van Pixel tot Print | 12 – Op canvas

Van Pixel tot Print | 12 – Op canvas

Van Pixel tot Print | 12 – Op canvas

Om elke dag van een mooie foto te genieten, moet je hem of in een fotolijstje op de dressoir zetten of als vergroting aan de muur hangen. Voor sommige onderwerpen, zoals een weids landschap of mooi portret heeft dat laatste de voorkeur, en als je het bovendien laat afdrukken op canvas dan wordt het een indrukwekkend woonaccessoire.

Canvas verbreden

Een mooie foto afgedrukt op canvas kan een sieraad aan de muur zijn. Kijken we goed naar hoe een canvas wordt opgespannen, dan zien we dat ongeveer drie tot vijf centimeter van de omtrek van de foto wordt gebruikt om de dikte van de spanlatten te overbruggen. Staat er in dat gedeelte een deel van een hoofd of de voeten, dan worden deze dus onverbiddelijk ‘afgesneden’, wat in veel gevallen ongewenst is.

Om teleurstelling bij de productie van een canvas te voorkomen, moeten we dus zorgen dat er geen ongewilde delen van een foto afvallen. De beste oplossing is om bij het maken van de foto hier al rekening mee te houden en dus een ruimer kader te kiezen door niet te ver in te zoomen.

Is de foto al gemaakt en wordt het krap, dan kunnen we dit probleem oplossen door de foto te verbreden met een uniforme gekleurde rand. Die kunnen we tevens gebruiken om mogelijk een titel aan de foto toe te voegen.

Werkwijze

Open een foto die op canvas afgedrukt moet worden. Kies een gangbaar formaat op de site van de aanbieder en trek hiervan rondom de gewenste breedte van het kader af om de grootte van de foto te berekenen. Dus kies je voor een canvas van 60 bij 50 cm, dan moet de foto dus 50 bij 40 worden als we een rand van 5 cm rondom willen hebben. Ga uit van 150 tot 200 dpi voor een goede kwaliteit (circa 10 Mp). Maak de foto op deze resolutie en dit formaat in Photoshop Elements met de opties Afbeeldingsgrootte en Canvasgrootte in het menu Afbeelding, Vergroten/verkleinen.

Maak vervolgens een kopie van de achtergrond met Ctrl-J. Je ziet deze laag in het palet Lagen. We gaan het canvas nu groter maken met een breedte van 5 cm plus de dikte van het frame (bijvoorbeeld 2 cm) plus één centimeter, zodat we de gehele omspanning omvatten. Kies daartoe in het menu Afbeelding, Vergroten/verkleinen de optie Canvasgrootte. Vink de optie Relatief aan en vul zowel voor de Breedte als Hoogte de waarde 8 cm (5+2+1) in. Zouden we nu meteen op OK klikken, dan wordt de rand de kleur van de achtergrond en die is meestal wit. Een kleurtje is vaak leuker en die kunnen we uit de afbeelding zelf pipetteren. Als volgt.

Klik op het witte kleurvlakje naast het uitklapmenu van Kleur canvasuitbreiding. Er verschijnt een dialoogvenster, waarin je de kleur kunt instellen, maar kom je met de cursor buiten dit venster boven de foto, dan verandert deze in een pipet. Hiermee kunnen we in de afbeelding op de gewenste kleur klikken. Zijn we tevreden, dan klikken we op OK en wordt de foto met een gekleurde rand van 8 cm omzoomd.

Als we wat meer contrast nodig hebben tussen afbeelding en rand, kunnen we de laag die we aan het begin hebben gemaakt, een gekleurde omlijning geven of een slagschaduw. Klik daarvoor rechts op de betreffende laag en kies Laagstijl bewerken en het gewenste effect.

Tip: Mocht u kennis hebben van de zogenoemde kleurruimte van een foto – sRGB of AdobeRGB – lever het eindresultaat van de voorbereiding van de canvas als sRGB voor een zo goed mogelijke kleurweergave.

Tot slot kunnen we ook tekst aan de onderzijde toevoegen. Gebruik een toepasselijk lettertype en houd het smaakvol met een kleiner korps en gepaste kleur, die ook weer uit de foto gepipetteerd kan worden. We moeten de lagen nu nog samenvoegen met de achtergrond via Laag, Eén laag maken en opslaan als JPEG met maximale kwaliteit alvorens we hem aan kunnen leveren.

Conclusie

Voorkomen is beter dan genezen en als je een foto gaat maken, waarvan je weet dat hij op canvas afgedrukt moet worden, geef het hoofdonderwerp dan letterlijk de ruimte, zodat er een natuurlijke marge bestaat, die als omvouw voor de spanlatten kan worden gebruikt. Is die ruimte er niet, dan kun je dat dus eenvoudig doen met de optie canvas vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.