Van Pixel tot Print | 01 – Wat fotograferen?

Van Pixel tot Print | 01 – Wat fotograferen?

Van Pixel tot Print | 01 – Wat wil ik fotograferen?

Als je met je partner, je gezin of met vrienden op pad gaat en je neemt je camera mee, dan denk je in eerste instantie niet na over de foto’s die je gaat maken. Je aandacht is dan meer gericht op praktische aspecten als de route, het reisschema en wat je allemaal mee moet nemen. Toch kan het handig zijn om van tevoren een concept van je foto’s als een soort beeldverhaal in je hoofd te hebben als je de voordeur achter je dichttrekt.

Chronologisch

Want dat zou meteen de eerste foto kunnen zijn: een opname van het moment dat je de voordeur dicht doet. Of misschien daarvoor een foto van de tassen of koffers die je aan het pakken bent of die klaarstaan in de hal. Een dergelijke foto is een mooi begin voor een fotoreeks op basis van de opeenvolging van gebeurtenissen in de tijd. De rode draad van het beeldverhaal is dan chronologisch. De voordeurfoto wordt dan voortgezet met een foto van de inzittenden in de auto, van een bord meteen belangrijke afslag die je neemt, een grenspaal, de eerste keer tanken in het buitenland tot aan de aankomst op de plaats van bestemming. Vervolgens zet je de belevenissen op vakantie in volgorde van wakker worden, naar lekker eten, dagtripjes maken, spelletjes doen, heerlijk zwemmen en ´s avonds gezellig stappen tot tevreden slapen. Vergeet ook de terugreis niet te documenteren met zonverbrande koppies en knikkebollende medepassagiers. Een mooie afsluiting van je beeldverhaal is de grote stapel post bij thuiskomst of de metershoge berg vuil wasgoed.

Voor een chronologisch verslag heb je altijd je camera bij je en maak je veel foto’s om ook de meest onverwachte momenten vast te leggen. De software van de camera registreert wanneer elke foto is genomen, waardoor je bij thuiskomst de foto’s gemakkelijk in chronologische volgorde zet. Check aan het begin van de vakantie of datum en tijd op de camera goed zijn ingesteld. Dit is niet alleen van belang voor de chronologie, maar komt ook van pas als je later of zelfs na vele jaren het exacte tijdstip van een gebeurtenis tijdens je vakantie zoekt. Zijn er meer mensen die foto’s nemen? Zorg dat de camera’s en telefoons gelijkgezet zijn in tijd en datum. Als de foto´s later bij elkaar gevoegd worden, is het gemakkelijk om de foto´s chronologisch te sorteren.

Gebeurtenis of persoon

Als je een fotoreeks maakt op basis van het tijdsverloop, is het geen vereiste om de foto’s in die volgorde te presenteren. Je kunt foto’s ook op gebeurtenissen categoriseren om op die manier het verhaal achter het moment te vertellen. Verzamel dus de foto’s van het eten, van het strand of van de dagtripjes apart in een mapje. Als je later een fotoboek maakt, heb je de aparte ‘hoofdstukken’ van je boek snel gevuld met de foto’s in de verschillende mapjes. De herverdeling van de chronologische foto’s kun je ook doen door de foto´s op basis van de afzonderlijke deelnemers te groeperen. In één oogopslag kun je dan later zien wat Sem of Sofie in de vakantie of een dagje pretpark allemaal hebben beleefd of welke vakantievrienden je hebt leren kennen.

Thematisch

Als je voor de tiende keer naar dezelfde camping gaat of naar dat ene pretpark, dan is een chronologische volgorde van je foto’s waarschijnlijk niet meer zo aansprekend. Zorg voor afwisseling door je op specifieke onderwerpen te richten bij het in beeld brengen van je vakantie of dagje uit. Let in Frankrijk speciaal op prachtige kastelen en architectuur of op de couleur locale op de lokale marktjes. Kijk op de camping met een speciaal oog naar de manier waarop campinggasten hun was ophangen, eten koken op een éénpitter of Skottelbraai en gezellig dineren.

Ga een stapje verder en maak bijvoorbeeld onherkenbare close-ups van mensen die van een ijsje smullen of breng het afvalspoor van toeristen in beeld. Maak niet ten koste van alles die ene ‘must have’-foto en respecteer bij de foto’s die je maakt altijd mens en natuur.

Conclusie

Het maakt niet of het beeldverhaal chronologisch of thematisch wordt. Zorg altijd dat je een concept in je hoofd hebt als je met de camera op stap gaat. Wijk er zo min mogelijk van af, zodat bij thuiskomst alle gedenkwaardige momenten of onderwerpen zijn vastgelegd. Vergeet hierbij niet goede groepsfoto’s te maken waar iedereen op staat (ook jijzelf als cameraman/vrouw). Zo bekijk je later de ontwikkeling van familie en vrienden door de jaren heen. Soms gênant, maar altijd leuk om terug te zien. 😉

Het volgende deel: welke fotoapparatuur heb ik waarvoor nodig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.