“Van jouw Valentijn”

“Van jouw Valentijn”

Valentijnsdag staat tegenwoordig vooral bekend als een feest dat bedacht is door creatieve marketeers met winstoogmerk. Toch heeft het feest meer geschiedenis dan je denkt. Het staat bol van geromantiseerde verhalen, die in meer-of-mindere mate historisch correct zijn.

Het vruchtbaarheidsfeest
Valentijnsdag is afgeleid van een Romeins vruchtbaarheidsfeest (Lupercalia) ter ere van Juno (de godin van de vrouw en het huwelijk) en Pan (de god van de natuur). Het was in die tijd een belangrijk feest met als insteek het koppelen van jonge mannen en vrouwen. Het verhaal gaat zelfs dat ongehuwde jonge vrouwen tijdens het feest een briefje met hun naam in een grote kom gooiden en jonge mannen om beurten ‘lootjes mochten trekken’. Voor die feestavond waren de door het lot bij elkaar gebrachte man en vrouw mekaars partner. Soort van analoge Tinder in combinatie met een feestdag. ‘Eat your heart out’ datingsites! Er is in die tijd jammer genoeg niet bijgehouden hoeveel ‘matches’ de feestdag opleverde, maar het verhaal spreekt tot de verbeelding.

De Gouden Legenden
Met de komst van het christendom werd het feest afgeschaft en doopte de paus van dienst de feestdag om naar Sint Valentijnsdag. Sint-Valentijn komt voor in de Legenda Aurea of Gouden Legenden, een naslagwerk voor o.a. kerkelijke feesten met bijv. ook Kerstmis, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Sint Valentijn werd volgens de legende vervolgd en gearresteerd om zijn geloof, maar in het oorspronkelijke verhaal is er geen spoor van het thema liefde te vinden. Een beetje saai dus.

‘Voorvechter van de liefde’
Vandaar dat er tegenwoordig een verfraaide versie van Sint-Valentijn in omloop is, die meer past bij de moderne Valentijnsdag. Sint-Valentijn is in deze versie een fel tegenstander van het verbod op trouwen, dat is uitgeroepen door de Romeinse Keizer. Stiekem verbond de dekselse Sint-Valentijn tóch mensen in de echtelijke
trouw en toen dit uitkwam werd hij uiteraard gearresteerd. Een voorvechter van de liefde die zijn leven waagde om man en vrouw bij elkaar te brengen.

De magische kaart
Recent is er nog een schepje bovenop gedaan om het verhaal te verfraaien. In de avond voordat Sint-Valentijn geëxecuteerd zou worden, heeft hij volgens de overlevering de eerste “Valentijnskaart” ooit geschreven. De kaart was geadresseerd aan de blinde dochter van de cipier Asterius. In die tijd bestonden er nog geen kaarten met ingebouwde geluidjes, dus in eerste instantie lijkt het een rare actie. Hij ondertekende echter zijn kaart met het bekende “Van jouw Valentijn” en vervolgens geschiedde een wonder. Toen de dochter het briefje van Sint-Valentijn aanraakte, kon ze weer zien en las ze de romantische tekst.

Wat er ook van dit alles waar is. Het feest staat sinds de Romeinse tijd al in het teken van jonge mensen bij elkaar brengen, partners zoeken, stiekem trouwen en magische liefdesverklaringen. Het thema liefde is dus al zo oud als de weg naar Rome en misschien willen we daarom wel heel graag geloven in Sint-Valentijn met zijn magische liefdes-kaart.

Wie verras jij met een sprookjesachtige, mooie en lieve Valentijnskaart?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.