Kookboek

Fotoboek met je lekkerste recepten

Familierecepten. We hebben ze allemaal. Het kan die heerlijke jam zijn van oma, de koekjes van je tante of het recept voor pastei van jezelf. Een geslaagd etentje of gerecht zetten we daarnaast ook graag op de foto, om dat weer te kunnen delen op Instagram of Facebook. Maar je kunt er nog veel meer mee doen. Je kunt deze foto’s en de bijbehorende recepten natuurlijk bundelen in een eigen kookboek. Leuk voor jezelf, maar ook perfect om aan iemand cadeau te doen.

Boek om van te smullen

De ingrediënten voor je eigen fotokookboek zijn heel gemakkelijk hier te vinden. Je begint bij het kiezen van een fotoboek en het uitzoeken van de heerlijkste foto’s. Heb je geen geschikte foto’s? Organiseer dan een gezellige fotoshoot in de keuken, speciaal voor je kookboek. Vervolgens kies je per spread (dit zijn twee pagina’s naast elkaar) een recept uit. Plaats de foto’s in de daarvoor bestemde kaders in de volgorde van de te volgen stappen van het recept. In een mooi tekstkader beschrijf je dan het recept. Om de pagina’s nog meer sfeer te geven plaats je ook foto’s op de achtergrond van de pagina. Laat je fantasie de vrije loop en maak een creatief boek om van te watertanden.

Het perfecte formaat

Een kookboek gebruik je graag in de keuken. Houd hier rekening mee bij het ontwerpen van je fotoboek. Een staand of vierkant boek neemt minder ruimte in op het aanrecht dan bijvoorbeeld een liggend boek. Zorg ervoor dat de tekst goed leesbaar is, door bijvoorbeeld mat papier te gebruiken voor je kookboek. Het gaat hier immers om de foto’s, maar vooral om de bereidingswijze. Een kookboek is nog mooier wanneer je een foto van je favoriete gerecht op de voorkant plaatst. Zo weet je meteen dat dit geen gewoon fotoboek is, maar jouw eigen kookboek.

Geef je recepten cadeau

Vragen je vriendinnen je ook zo vaak om je recepten? Geef ze dan een door jou gemaakt kookboek cadeau. Ook leuk om je kinderen te geven wanneer ze op kamers gaan. Omdat je niet altijd precies weet wanneer je dit tweede kookboek nodig hebt, bewaar je al je fotoboekprojecten op je account. Bovendien kun je dan nog aanpassingen maken, zoals het toevoegen van pagina's of het aanpassen van tekst. En je kunt het formaat van het boek wijzigen. Zo wordt het meerdere malen bestellen van je eigen kookboek een eitje!

Je eigen kookboekencollectie

Het leuke van koken is dat je altijd weer nieuwe gerechten kunt maken. Maak daarom eens themakookboeken met alleen toetjes en taarten, hoofdgerechten of salades. Of verzamel oma’s recepten in een kookboek voor het nageslacht. Leuk voor jezelf, maar ook om cadeau te geven. Welke recepten ga jij in je persoonlijke kookboek zetten?