Van Pixel tot Print

Van Pixel tot Print

‘Een foto is pas een foto als hij afgedrukt is’. In het analoge tijdperk was dat letterlijk zo, omdat je op het negatief weinig kon herkennen. In deze digitale tijd is dat nog steeds zo, hoewel je foto’s natuurlijk al zichtbaar worden op je camera of telefoon en daarna op je computer, tablet of televisie. Maar er is een groot verschil tussen een foto zién en een foto beléven. Voor dat laatste is het vasthouden van een mooie afdruk nog steeds de ultieme ervaring. En dat dan bij voorkeur in een vertrouwde omgeving met mensen, waarmee je dat unieke moment of prachtige onderwerp wilt delen.

Bovenstaande klinkt misschien allemaal een tikkeltje zweverig en hoogdravend, maar je moet toegeven dat je een mooie foto niet maakt om te laten verstoffen op het geheugenkaartje van je camera of een mapje op je computer. Van een mooie foto wil je dagelijks met anderen genieten en daarvoor is een afdruk als losse print, in een fotoboek of op wanddecoratie een uitgelezen mogelijkheid. Voordat een druk op de ontspanknop wordt vereeuwigd, word je in twaalf stappen aan de hand genomen om tot een optimale foto te komen. Geniet na het lezen van deze fotocursus nog meer van je zelfgemaakte foto’s.

De volgende onderwerpen komen langs:

 1. Wat wil ik fotograferen?
 2. Wat heb ik daarvoor nodig?
 3. Hoe bereid ik me voor?
 4. Waar moet ik technisch op letten en hoe stel ik mijn camera in?
 5. Waar moet ik creatief op letten?
 6. Hoe beheer ik mijn foto’s?
 7. Hoe bewerk ik mijn foto: belichting?
 8. Hoe bewerk ik mijn foto: kleur?
 9. Hoe bewerk ik mijn foto: zwart – wit?
 10. Hoe retoucheer ik mijn foto’s?
 11. Waar moet ik op letten bij afdrukken van mijn foto’s?
 12. Hoe bewerk ik een foto voor op canvas?
 13. Hoe maak ik een kader met effect?

Leer meerdere gemakkelijke lessen over fotograferen, zodat je nog meer plezier hebt van de foto’s die je maakt op vakanties, dagjes uit en andere prachtige momenten.

Over Pieter Dhaeze

Pieter Dhaeze is sinds 1995 vormgever en fotograaf en heeft vele jaren over deze onderwerpen gepubliceerd in de landelijke computer- en fotomagazines. In 2005 heeft hij de cursus Digitale Fotografie voor de LOI ontwikkeld en is daarvan tevens docent. In 2007 is hij bij Van Duuren Media gestart met de succesvolle boekenserie ‘Bewuster en beter’, waarvan de titel ‘Fotograferen met een spiegelreflexcamera’ onder andere gebruikt wordt bij de basisopleiding van de Fotovakschool. Sinds 2009 is hij uitgever van het gratis e-magazine EOSzine, wat in 2011 is uitgebreid met een omvangrijke educatieve website over fotografie (www.eoszine.nl).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.