Foto’s maken met je smartphone, zo krijg je de beste foto’s!

Foto’s maken met je smartphone, zo krijg je de beste foto’s!

Iedere dag maken we van alles mee en van veel momenten maken we even een foto. Een selfie van hoe ons haar zit of eventjes snel een foto van de kleine in het nieuwe joggingpakje. Of wat dacht je van een foto van die mooi zonsondergang? Tegenwoordig hebben we de hele dag de telefoon bij ons, dus hebben we ook de hele dag de beschikking over een camera. Maar hoe zorg je ervoor dat je die mooie momenten nou ook echt mooi op de foto krijgt?

Foto’s maken met je smartphone? Wij geven je een aantal tips hoe je de mooiste foto’s maakt met je smartphone, die heb je tenslotte (bijna) altijd bij de hand!

Foto maken met je telefoon

Foto’s maken met je smartphone? Let op de resolutie

De resolutie is het aantal pixels op het scherm van je telefoon. Hoe hoger de resolutie, des te groter je foto’s worden, zowel qua afmetingen als bestandsgrootte. Eenvoudig gezegd, hoe hoger de resolutie, des te beter de kwaliteit van je foto’s. Wil je na de tijd bijvoorbeeld een deel van de foto uitsnijden en laten afdrukken, dan is dit sneller mogelijk bij een hoge resolutie. Check dus altijd je instellingen van je telefoon en kies je resolutie. Ben je op een geweldig festival en wil je gewoon wat leuke foto’s maken voor op je telefoon, maar heb je nog maar weinig geheugen over? Dan is het misschien verstandig om je resolutie wat lager te zetten, zodat je meer foto’s kunt maken.

resolutie

Spelen met licht

De witbalans is de correctie die camerasoftware toepast op de verschillende lichtkleuren. Om een wit papiertje als voorbeeld te nemen: de kleur wit ziet er in het zonlicht anders uit dan in de schaduw. Om deze en andere kleuren te compenseren zodat je foto’s er levendiger uitzien, bestaan er verschillende profielen die dit automatisch voor je doen (zonlicht, TL-licht, schaduw, etc.). Kijk welke profielen er op jouw telefoon staan en probeer de verschillende profielen op je telefoon maar eens uit onder dezelfde omstandigheden en kies welk profiel het beste bij jouw situatie en foto’s past!

Fotograferen met licht

Inzoomen? Liever niet!

Je kent het wel, je zit lekker op een bankje terwijl de kinderen aan het spelen zijn in de speeltuin. Terwijl ze kunstjes doen wil jij snel een mooie foto maken! Maar dat bankje zit ook zo lekker… Ach, dan zoomen we gewoon even in! Maar pas op, de digitale zoom haalt onderwerpen wel heel dichtbij, maar zorgt voor korrelige foto’s. Deze foto’s kun je eigenlijk niet meer gebruiken om af te laten drukken. Optische zoom kun je wel gebruiken, maar op de meeste smartphones zit geen of maar weinig optische zoom. Het is dus beter om de zoom niet te gebruiken en gewoon dichter bij het object te gaan staan dat je wil gaan fotograferen. Zo wordt foto’s maken met je smartphone nog leuker, want dan zijn de foto’s ook goed genoeg om daadwerkelijk af te laten drukken!

foto's maken met je smartphone

Scherp stellen

De nieuwere telefoons stellen ontzettend snel scherp. Soms kan dit nog wel eens misgaan. Dan wordt bijvoorbeeld het gebouw op de achtergrond scherp, in plaats van de persoon die je op de foto wil zetten. Dit komt vooral voor wanneer je een persoon wat meer aan de zijkant in beeld neemt in plaats van exact in het midden. De camera kan dan in de war raken. Dit is gemakkelijk op te lossen door op het scherp op de camera op het object te tikken dat je wil fotograferen. De camera stelt opnieuw scherp en je kunt je foto maken.

Gebruik maken van scherpte voor bijzondere foto’s

Deze optie is ook erg handig wanneer je juist gebruik wil maken van diepte en (on)scherpte. Wil jij foto’s maken met je smartphone, maar vind je het leuk om bijvoorbeeld de bladeren van een een plant vervaagd op de voorgrond te hebben? Klik dan op je scherm het achterste object, zo kun je spelen met de scherpte en bijzondere foto’s maken.

Foto's maken met je telefoon, scherpte

Snel je camera nodig?

Foto’s maken met je smartphone? Ideaal. Je he hebt je telefoon altijd bij je, maar soms is het handig om wat trucjes te weten. Je bent op reis, je loopt in de jungle en daar spot je ineens een aapje! Hoe gaaf! Je wil snel een foto maken. Een gewone camera zet je aan en is direct klaar om foto’s te maken. Bij een smartphone of tablet fotografeer en film je via een app. Dit duurt wat langer voordat het allemaal is opgestart. Eerst ontgrendel je de smartphone en daarna moet je de camera zoeken en opstarten. Als je ergens snel een foto van wil maken, zoals in bovenstaand voorbeeld dan kunnen die extra handelingen vervelend zijn.

Snel foto’s maken met je smartphone? Het kan!

Het kan gelukkig ook sneller, want het is mogelijk om de camera direct vanaf het vergrendelscherm op te starten. Op een iPhone veeg je op het vergrendelscherm naar links, de camera schuift dan vanaf de rechterzijde zo het beeld in. Bij andere telefoons versleep je meestal een camerapictogram. Op sommige toestellen kan de camera ook geactiveerd worden met een druk op een fysieke knop. Check even hoe het met jouw telefoon zit, dan kun jij in het vervolg ook snel foto’s maken en mis je geen enkel moment meer!

Meerdere foto’s op één moment

Meerdere foto’s op één moment maak je met de continuestand. De wat? Juist, de continuestand. Soms speelt een gebeurtenis zich echt heel snel af. Denk aan een uniek moment tijdens een concert of sportevenement. Wanneer je dan maar één foto maakt mis je misschien het mooiste moment. of je grijpt er zelfs helemaal naast. Bij de meeste smartphone- en tablet-camera’s schakelt de camera over naar de zogeheten burst- of continustand wanneer je de ontspanknop ingedrukt houdt. Het toestel blijft dan heel snel achter elkaar foto’s maken tot je de knop weer loslaat.

Je foto’s uitzoeken

Met het gebruik van de continuestand is de kans op een goede foto veel groter. Na afloop is het wel verstandig om je fotogallerij door te bladeren om de beste foto’s er tussen uit te pikken. De rest van de foto’s kun je dan verwijderen. Op sommige apparaten moet je deze functie (de continuestand) eerst inschakelen via je instellingen, het is handig om dit even na te kijken voor jouw telefoon. Of probeer het gewoon even uit!

continuestand camera

Compositie

Naast alle technische zaken is het ook belangrijk welke compositie je gebruikt bij een foto. Hiermee bedoel ik hoe je iets in beeld neemt. Uiteraard moet je doen wat jij het mooiste vindt, maar over het algemeen oogt het wat mooier als het hoofdonderwerp niet precies in het midden staat. Daarmee bedoelen we hoe je iets in beeld neemt. Als je een gebouw fotografeert mag deze best iets aan de rechterkant van je beeld staan. Dit geeft met diepte aan je foto en zorgt ervoor dat de foto een stuk speelser oogt.

Foto's maken met je telefoon, compositie is belangrijk

Zorg voor mooi licht

Bij het maken van het foto is licht één van de belangrijkste elementen die meespelen. Bij goed licht wordt je foto mooier. Buiten ben je natuurlijk erg afhankelijk van het weer. Schijnt de zon? Dan worden je foto’s levendiger en kun je over het algemeen mooiere foto’s maken. Pas wel op dat de zon niet je camera in flitst, want dan staat je onderwerp in de schaduw en wordt het heel donker. Ook is het niet handig om personen recht in de zon te laten kijken, dit levert niet de mooiste beelden op. 😉 Binnenshuis fotograferen? Probeer dan altijd je object in het licht te zetten en niet in het donkerste hoekje van je huis.

belichting fotografie

Foto’s maken met je smartphone? Jazeker, na deze tips kun je aan de slag! En wil jij je foto’s laten afdrukken? Dat kan natuurlijk!
Heb jij nog meer tips om mooie foto’s te maken met je smartphone? Laat ze gerust achter in een reactie! 🙂

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *