5 tips voor het maken van mooie vakantiefoto’s!

5 tips voor het maken van mooie vakantiefoto’s!

Of je de zomer nou doorbrengt op een tropisch strand, op de camping of gewoon thuis in de Nederlandse zon: foto’s maken is overal leuk om te doen. De zomer is erg fotogeniek en is dan ook het perfecte seizoen voor het maken van vakantiefoto’s.

Wil jij graag mooie zomerfoto’s maken deze zomer? Hiervoor hoef je zeker geen expert te zijn. Met jouw mobiele telefoon en deze 5 tips maak jij voortaan prachtige en originele vakantiefoto’s!

1. Zorg voor een geslaagde compositie

Een geslaagde compositie is één van de belangrijkste aspecten van een goede foto. Plaats jij het onderwerp van jouw foto altijd in het midden? Dan wordt het tijd om kennis te maken met de Regel van Derden! Dit is een compositieregel die door veel professionele fotografen gebruikt wordt.

Met de Regel van Derden verdeel je jouw foto over negen vlakken. Het onderwerp van jouw foto plaats je vervolgens op één van de snijpunten, oftewel één van de plekken waar de lijnen elkaar kruisen:

Door dit trucje toe te passen, maak je eenvoudig en snel een dynamische en sprekende foto, zoals onderstaande foto:

Vakantiefoto's

Op de meeste mobiele telefoons is het in de camera-instellingen mogelijk om rasterlijnen aan te zetten. Dankzij deze lijnen kan jij gemakkelijk de Regel van Derden toepassen!

2. Ga op pad tijdens het Gouden Uur

Wat is nou het beste moment van de dag om prachtige vakantiefoto’s te maken? Dat is natuurlijk het Gouden Uur! Je hebt er misschien al wel vaker van gehoord, maar wanneer is het Gouden Uur nou eigenlijk?

Het Gouden Uur vindt op twee momenten van de dag plaats: in het uur na zonsopkomst en in het uur voor zonsondergang. Op deze momenten is het licht buiten warm, zacht en dromerig. Dat geeft jouw foto’s een magische sfeer.

Vakantiefoto's

Het Gouden Uur leent zich perfect voor landschapsfotografie of stadsfotografie, maar ook voor de mooiste portretfoto’s. Tip: de naam Gouden Uur is eigenlijk best misleidend, want het duurt eigenlijk nooit een heel uur. Zorg er daarom voor dat je op tijd op pad gaat om dit betoverende moment mee te maken en vast te leggen!

3. Zorg voor beweging in je foto’s

Wil jij graag een mooie foto maken van jouw reisgenoot? Zorg dan voor beweging in de foto. Dat maakt je foto levendiger en wat minder statisch. Laat je reisgenoot bijvoorbeeld een stukje lopen of een rondje draaien voor een dynamisch beeld. Of nog beter: maak een foto wanneer je reisgenoot het niet doorheeft. Spontane foto’s zijn vaak de mooiste foto’s!

4. Wissel af tussen liggende en staande foto’s

Als je veel foto’s maakt met je mobiele telefoon, ben je het waarschijnlijk gewend om vooral staande foto’s te maken. Soms kan je een bepaald beeld echter nog sprekender vastleggen als je een liggende foto neemt. Je kan dan bijvoorbeeld wat meer van de omgeving laten zien. Wissel daarom wat vaker af tussen staande en liggende foto’s. Dit is ook handig als jij van plan bent om na je vakantie een fotoboek te maken. Een mix tussen staande en liggende foto’s werkt dan heel goed.

Bovendien heb je met liggende foto’s de mogelijkheid om een foto extra groot op een spread te plaatsen. Dankzij de gratis platliggende binding bij fotoboeken met een harde kaft, komt jouw foto dan extra goed tot z’n recht!

5. Bekijk het eens vanuit een ander perspectief

Soms ben je getuige van een mooi uitzicht of een speciaal moment maar komt dit op jouw foto toch niet helemaal tot z’n recht. Herkenbaar? Bekijk jouw onderwerp dan eens vanuit een ander perspectief! Het perspectief van waaruit jij een foto maakt, kan jouw foto helemaal veranderen.

Je hebt vast wel eens gehoord van het kikvorsperspectief en het vogelperspectief, waarbij je als het ware vanuit het oogpunt van een kikker of een vogel naar jouw onderwerp kijkt.

Als je vanuit het kikvorsperspectief fotografeert, kies je een standpunt dat lager is dan je onderwerp. Hierdoor creëer je hoogte in je foto. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld een gebouw of een dier wilt fotograferen.

Bij het vogelperspectief kies je juist voor een standpunt hoger dan je onderwerp. Dit is perfect bij het maken van landschapsfoto’s.

Wat te doen met jouw vakantiefoto’s

We hopen dat de bovenstaande tips je zullen helpen om mooie vakantiefoto’s te maken! Heerlijk om later nog eens terug te blikken op al die bijzondere momenten. We geven je graag nog wat tips over wat je allemaal met jouw vakantiefoto’s kan doen:

  • Maak een fotoboek van jouw vakantie! Met een fotoboek blader je gemakkelijk terug naar je mooiste herinneringen. In ons online bewerkingsprogramma kies je zelf een formaat, kaft en design. Onze fotoboeken hebben standaard 20 pagina’s, maar dit uit te breiden tot wel 100 pagina’s. Zo heb je genoeg ruimte voor al jouw mooie vakantiefoto’s!
  • Laat je favoriete vakantiefoto’s afdrukken op fotopapier. Wist je dat wij naast onze standaard printjes nog een heleboel leuke specials hebben? Zo kan je jouw foto’s bijvoorbeeld laten afdrukken als retro foto of als fotostrip!
  • Maak een fotokalender. Plaats jouw favoriete foto’s van de zomer bijvoorbeeld op een bureaukalender. Zo kan je vanaf je (thuis)werkplek af en toe nog eens wegdromen bij die prachtige zomerfoto’s! Voor al onze kalenders geldt dat je jouw eigen startmaand kan kiezen. Handig!
  • Verras jouw reisgenoot met een fotocadeau! Heb jij een mooie vakantie beleefd met je partner, ouders, kinderen, beste vriend(in) of een ander speciaal persoon? Verras diegene dan met een fotocadeau vol foto’s van jullie reis. Ontwerp bijvoorbeeld een drinkfles, mok, koekjestrommel of één van onze andere fotoproducten!
  • Laat jouw lievelingsfoto van de vakantie schitteren als wanddecoratie. Kies bijvoorbeeld voor een foto op canvas, foto op hout of maak een fotocollage met onze foto tegels!

Heb jij een fotoproduct gemaakt met jouw vakantiefoto’s?

Wij vinden het altijd leuk om te zien welke mooie fotoproducten onze klanten hebben gemaakt! Wil jij jouw fotoproduct met ons delen? Dat kan op Instagram met #mysmartphoto!

Linsey is content manager bij smartphoto en blogt graag. Na werktijd is ze vaak buiten te vinden met haar fotocamera, want fotografie is haar grote hobby! Haar foto's gebruikt ze daarna natuurlijk om mooie fotoproducten en cadeautjes te maken. Linsey geeft je tips en inspiratie om jouw foto's op een creatieve manier te gebruiken en de leukste cadeaus te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *