5 tips voor het maken van mooie herfstfoto’s

5 tips voor het maken van mooie herfstfoto’s

De herfst is begonnen! Bijna alle fotografen zijn het erover eens: de herfst is het mooiste en meest fotogenieke seizoen van het jaar. Wil jij ook graag mooie herfstfoto’s maken? Hiervoor hoef je zeker geen professionele fotograaf te zijn. Met een smartphone of camera en onderstaande tips maak jij eenvoudig en snel de leukste herfstfoto’s!

1. Zet de wekker vroeg om prachtige herfstfoto’s te maken

Goed nieuws voor alle vroege vogels onder ons: de mooiste herfstfoto’s maak je in de ochtend, met name op frisse ochtenden met zon. De kans is dan namelijk groot dat je tijdens je wandeling in het bos zonneharpen tegenkomt. Hoe zit dat precies? Als de temperatuur ’s nachts onder het dauwpunt zakt, condenseert waterdamp in de lucht. Hierdoor ontstaat grondmist. Wanneer dan ’s ochtends de zon lekker schijnt, is deze grondmist extra goed te zien. Zonneharpen zijn dus eigenlijk zonnestralen die zichtbaar zijn geworden door de lage mist. En dat levert betoverende plaatjes op!

Herfstfoto's: zonneharpen

2. Zoom eens in

De herfst is het seizoen van de details. Een spinnenweb met dauw, paddenstoelen, kastanjes, eikeltjes en kleurrijke herfstbladeren: zoom met je camera in op deze details en je hebt een fantastische herfstfoto te pakken!

Herfstfoto's: paddenstoelen

3. Wild spotten in Nederland

Wist jij dat er in Nederland wel 27.000 verschillende diersoorten voorkomen? Vossen, herten, dassen, vogels, egels, eekhoorns, Schotse hooglanders, wilde zwijnen en bevers: ze komen allemaal voor in de Nederlandse natuur. Een perfect land dus om wild te spotten!

In de herfst laten veel wilde dieren zich net even wat vaker zien. Eekhoorns gaan bijvoorbeeld vanaf september actief op zoek naar eikeltjes om een voorraad voor de winter aan te leggen. Ook een bijzonder fenomeen is de hertenbronst, oftewel de paartijd van herten. Edelherten gebruiken hun lokroep – dat wordt burlen genoemd – en vechten met elkaar. Dit levert bijzondere taferelen op die fantastisch zijn om vast te leggen op camera. De bronst duurt vaak van half september tot begin oktober.

Waar in Nederland wild spotten?

Wil jij graag op wildspot safari in Nederland? Zet dan zeker de onderstaande locaties op je lijstje:

  • De Amsterdamse Waterleidingduinen
  • Nationaal Park de Hoge Veluwe
  • Nationaal Park de Biesbosch
  • De Utrechtse Heuvelrug
  • Het Deelerwoud

4. Zorg voor beweging in je herfstfoto’s

Door beweging toe te voegen in je foto’s, maak je jouw foto’s sprekender en dynamischer. Maak bijvoorbeeld een foto van je kind(eren) of huisdier, terwijl ze aan het rennen of spelen zijn in het bos. Het leukst is het om foto’s te maken terwijl degene die gefotografeerd wordt dat niet doorheeft. Spontane foto’s zijn vaak de mooiste foto’s!

5. Even reflecteren

In de herfst krijgen we regelmatig met regen te maken. Hoewel dat niet meteen uitnodigt om lekker op pad te gaan, levert het wel mooie foto’s op. De regen zorgt voor regenplassen op de grond en dankzij die plassen kan jij reflectie toepassen in je foto. Het resultaat: een mooie herfstfoto!

Herfstfoto's

Wat te doen met jouw herfstfoto’s

Nu je prachtige herfstfoto’s gemaakt hebt, wil je daar natuurlijk ook iets mee doen. We geven je dan ook graag nog een aantal tips voor jouw herfstfoto’s:

  • Laat jouw favoriete herfstplaatje afdrukken op wanddecoratie. Bij smartphoto heb je keuze uit diverse soorten wanddecoratie, zoals canvas, posters, acrylglas en hout. Wil jij graag meerdere foto’s aan de muur? Maak dan een mooie fotocollage met onze hexagons, vierkante foto tegels of muurcirkels!
  • Maak een fotokalender met foto’s van alle vier seizoenen. De pagina’s voor de maanden september, oktober en november vul je met de mooie herfstfoto’s die je hebt gemaakt. Ga bijvoorbeeld voor een bureaukalender of een familieplanner.
  • Ontwerp je eigen woondecoratie, zoals een kussen of een bloempotje. Zo maak je het binnen gezellig en knus tijdens de herfstmaanden.
  • Gebruik je herfstfoto’s in een jaarboek. Een jaarboek is een fotoboek vol foto’s van het afgelopen jaar. Wijd één of meerdere pagina’s aan jouw mooiste seizoensfoto’s. Heerlijk om later nog eens terug te blikken op die speciale momenten. Tip: al onze fotoboeken met een harde kaft hebben een gratis platliggende binding. Zo kan je jouw favoriete foto gemakkelijk als spread afdrukken!
Woondecoratie herfst

Volg ons voor meer tips!

Wil jij graag meer tips en inspiratie? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram! Heb jij zelf een fotoproduct gemaakt met een mooie herfstfoto? Deel deze dan met ons op Instagram via de hashtag #mysmartphoto.

Linsey is content manager bij smartphoto en blogt graag. Na werktijd is ze vaak buiten te vinden met haar fotocamera, want fotografie is haar grote hobby! Haar foto's gebruikt ze daarna natuurlijk om mooie fotoproducten en cadeautjes te maken. Linsey geeft je tips en inspiratie om jouw foto's op een creatieve manier te gebruiken en de leukste cadeaus te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *