Praktische tips voor het verbeteren van je foto’s

Praktische tips voor het verbeteren van je foto’s

Het maken van een foto is zo simpel als wat. Het is slechts een kwestie van op een knopje drukken, toch? In feite wel, maar dat wil niet zeggen dat je een goede foto hebt gemaakt. Een foto maken kan iedereen, maar bij echte fotografie komt natuurlijk veel meer om de hoek kijken. Haal het beste uit je foto’s met deze praktische tips!

foto's maken

Doe inspiratie op

First things first! Wanneer je mooie foto’s wilt maken, helpt het als je vooraf al weet op welke manier je iets wilt fotograferen. Bedenk voor jezelf hoe de foto eruit moet komen te zien. Op social media kan je genoeg tips en voorbeelden vinden hoe je iets mooi kan fotograferen. Heb je een idee? Mooi, ga ermee aan de slag en werk deze uit!

Neem de tijd

Neem de tijd voor het maken van een foto, vooral wanneer je kinderen op de foto wilt zetten moet je vaak veel geduld hebben. Zorg dat de kinderen plezier hebben met een bellenblaas, in een speeltuin of met het maken van een tekening. Er gebeurt wat op de foto en dat maakt de foto een stuk interessanter. Daarnaast maak je de meest leuke en spontane foto’s als de kinderen plezier maken en niks doorhebben.

Leer je camera kennen

Goed, je hebt een idee over hoe en wat je gaat fotograferen, maar waarmee ga je fotograferen? Met je mobiel, ipad of een (spiegelreflex)camera? Als je voor een camera kiest zoals een spiegelreflexcamera, zorg dan dat je weet hoe de camera werkt. Niks is vervelender dat wanneer je snel een foto wilt maken en deze mislukt doordat je de verkeerde instellingen hebt gebruikt. Je kan natuurlijk altijd fotograferen met de automatische stand, maar handmatig zal je mits je het goed doet, nog meer uit je foto kunnen halen. Van diafragma, ISO tot kaderering, witbalans en mooie effecten, op internet vind je de meest handige tips!

de perfecte foto's maken

Fotografeer op ooghoogte

Bedenk bij het fotograferen van je onderwerp, welk standpunt je het beste kan aannemen om een mooie foto te maken. Zo kan je bij het maken van portretfoto’s er beter voor zorgen dat je de foto iets van bovenaf maakt, zodat je geen onderkin ziet. Bij kinderen kan je het beste fotograferen vanaf ooghoogte, omdat je dan goed contact hebt met het kind. Je ziet de wereld dan vanaf hun ooghoogte en dat maakt de foto een stuk mooier en interessanter.

Vermijd te veel filters

Nadat je de foto hebt gemaakt kan het zijn dat je niet helemaal tevreden bent, gelukkig bestaan er filters om je te helpen! Je kan altijd een filter over je foto gooien om deze wat mooier te maken. Kijk wel uit dat je niet te ver gaat met filters toepassen, want hoe verder je met kleuren van het origineel af gaat zitten, hoe meer je jouw foto in principe verpest. Als de kleuren afwijken van de werkelijkheid zijn, is je foto niet echt meer. Dat zou zonde zijn en dat wil je denk ik toch ten alle tijde voorkomen?

Bewerk zo weinig mogelijk

Het nabewerken van je foto’s is meestal gebruikelijk om te doen. Een klein beetje de helderheid en contrast aanpassen kan je foto al enorm verbeteren. Mijn tip is om het voornamelijk daar bij te laten. Eventueel zou je te veel geel of blauw ook uit de foto kunnen halen voor het gewenste resultaat, maar veel meer bewerking heeft je foto vaak niet nodig. Probeer zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven, met uitzondering van noodzakelijke aanpassingen om het best uit je foto te halen.

Je foto's bewerken

Creëer een eigen fotografiestijl

Creëer je eigen fotografiestijl. Zo worden je foto’s uniek en herkenbaar. Fotografeer bijvoorbeeld al je foto’s vanaf hetzelfde standpunt, laat bepaalde kleuren in al je foto’s terug komen of bewerk je foto’s op dezelfde manier. Maak jouw foto’s eigen door ze iets mee te geven dat je niet vaak ziet bij anderen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om alle foto’s vanaf ooghoogte te nemen of juist alles foto’s van bovenaf te schieten.

Ook kan je werken met verschillende terugkerende attributen in de foto’s. Een soort van fotoreeks. Bijvoorbeeld het fotograferen van je kind met blokken waarop te zien is hoeveel maanden je kind is, maar ook zou je dat kunnen doen met andere voorwerpen zoals een leeg blaadje waarop je zelf leuke tekstjes kan delen in de vorm van een quote, naam, leeftijd en noem maar op.

Doe wat met je foto’s!

Wat ga je met je foto’s doen nadat je ze gemaakt hebt? Zijn ze voor je website, social media of hou je ze liever voor jezelf en wil je ze laten afdrukken? Je kan je foto’s natuurlijk delen op Facebook of Instagram, maar je zou ook een leuk fotoboek kunnen samenstellen. Of laat je foto’s afdrukken op canvas, hout of forex en hang ze vervolgens aan de muur, zodat je vanaf de bank kan nagenieten van jou mooie geschoten foto’s.

Welke stappen onderneem jij om het beste uit je foto te halen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *