Zo maak jij zonder twijfel een perfect fotoboek voor iedere gelegenheid

Zo maak jij zonder twijfel een perfect fotoboek voor iedere gelegenheid

Het leven zit vol met bijzondere momenten. Van mooie vakanties en jubilea tot aan jouw sprookjesachtige bruiloft of de geboorte van je eerste kind. Van deze speciale momenten maken we foto’s in overvloed. Vervolgens blijven de foto’s een eeuwigheid op je mobiel, camera of laptop staan. Ai, zonde! Doe wat met je foto’s! Bundel jouw favoriete foto’s in een mooi fotoboek, want een fotoboek helpt je herinneren. Beleef het gevoel van toen en geniet na van je prachtige foto’s. Mocht je niet weten waar je moet beginnen? In dit artikel geef ik je advies over het maken van een perfect fotoboek voor iedere gelegenheid.

fotoboek voor iedere gelegenheid

Je eigen fotoboek samenstellen

De mogelijkheden zijn eindeloos. Bij smartphoto heb je namelijk de keuze uit verschillende formaten, soorten en de keuze uit kant-en-klare designs. Daarnaast is het ook mogelijk om een leeg fotoboek zelf vorm te geven. Dat vormgeven doe je het beste aan de hand van een thema. Ga jij bijvoorbeeld voor vakantie als thema? Dan weet jij dat je alle vakantiefoto’s bij elkaar moet zoeken.

Binnen jouw thema is het handig om rekening te houden met de foto’s die je wilt gebruik, het formaat en welke kleuren daar het beste bij passen. Wanneer je echter geen tijd hebt of het te veel werk vindt, kan je ook gebruik maken van de kant-en-klare designs. Wanneer je ervoor kiest om een leeg fotoboek vorm te geven, kan je het beste even dit artikel doorlezen voor leuke originele fotoboek ideeën.

fotoboek voor iedere gelegenheid

Een thema
Een fotoboek voor iedere gelegenheid maken, dat is toch leuk? Laten we beginnen bij het begin! Wat wordt het thema van jouw fotoboek? Belangrijk bij het werken met een thema is dat je een overzichtelijk fotoboek creëert, maak bijvoorbeeld een inhoudsopgave zodat je gemakkelijk de juiste foto’s kan terugvinden. Daarnaast is het werken met een thema erg leuk en goed voor de creativiteit. Zo heb jij straks een mooi passend fotoboek bij jouw favoriete foto’s.

Voorbeelden van thema’s

fotoboek voor iedere gelegenheid

De omslag
De omslag van je fotoboek is erg belangrijk. Welk gevoel wil je creëren met je fotoboek en welk design past daar het beste bij? Geef jij jouw omslag een professionele, traditionele of moderne look? En welke foto of foto’s komen er op de omslag? Dit zijn enkele keuzes die je moet maken om de voorkant van je fotoboek zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Het oog wil tenslotte ook wat.

fotoboek voor iedere gelegenheid

Een fotoboek voor iedere gelegenheid

Een fotoboek helpt je herinneren. Kijk op elk gewenst moment terug op je mooiste herinneringen. Bundel jouw mooiste momenten samen in een fotoboek. Van die ene geweldige vakantie, die bijzondere bruiloft of de geboorte van je kind, maar ook de momenten als de eerste verjaardag van je dochter, het afstuderen van je zoon of van dat ene leuke feestje zijn foto waardige momenten!

fotoboek voor iedere gelegenheid

Mogelijkheden

Formaat
Bij smartphoto heb je de keuze uit verschillende maten en soorten. Fotoboeken vind je in maat M, L en XL. Ze zijn zowel liggend, staand als in vierkant formaat verkrijgbaar.

Afwerking
Je kan je fotoboek daarnaast in verschillende uitvoeringen bestellen. Zo heb je de keuze uit een harde kaft of een zachte kaft. Ook kan je kiezen voor een stijlvolle design kaft gemaakt van zwart leder of natuurlijk linnen. Note: De medium fotoboeken zijn enkel verkrijgbaar met een gepersonaliseerde fotokaft.

Alle fotoboeken met harde kaft hebben een platliggende binding, waardoor de bladzijden niet zomaar om kunnen vallen. Een ander voordeel is dat je panoramafoto’s over de linker en rechterzijde kan verspreiden zonder dat het beeld wordt verstoord in het midden. De fotoboeken met een zachte kaft zijn beschikbaar met een standaard binding, hierbij wordt de kaft en de pagina’s zorgvuldig aan elkaar gelijmd. Tot slot kan je kiezen voor een fotoboek met spiraalbinding, dit geldt voor fotoboeken met een zachte kaft. Een voordeel van deze binding is dat je de bladzijden makkelijk kan omslaan. De bladzijdes aan de binnenkant kan je afwerken met standaard fotopapier of voor premium papier in matte of glanzende uitvoering.

fotoboek voor iedere gelegenheid

Handige tips op een rijtje

 • Maak (eventueel) gebruik van subcategorieën in je fotoboek. Zo kan je jouw fotoboek van binnen makkelijk opdelen in verschillende momenten. Met een inhoudsopgave creëer je meer overzicht en ook is het leuk om extra’s zoals kaarten, reisbewijzen of andere elementen aan je fotoboek toe te voegen.
 • Schrijf daarnaast leuke of grappige teksten bij bepaalde foto’s. Extra leuk wanneer je wilt terugbladeren in jouw fotoboek en je door de tekst weer weet wat er zich afspeelde op het moment dat de foto werd gemaakt.
 • Zorg dat je voldoende ruimte naast de foto overhoudt voor eventueel een leuk tekstje bij de foto. De datum en bestemming bij je foto benoemen is erg handig wanneer je erop terugkijkt. Voeg ook de naam (onderwerp) van je fotoboek toe aan de rug van je boek.  Zo kan je jouw fotoboek makkelijk terugvinden tussen de andere fotoboeken.

fotoboek voor iedere gelegenheid

Handige blogs voor informatie en inspiratie

Lees deze blog over het maken van een jaarboek voor extra tips en inspiratie.

Meer dan een fotoboek?

Naast het maken van een fotoboek met foto’s kan je een fotoboek natuurlijk ook omtoveren tot je eigen kookboek, blogboek of autobiografie. Dit zijn slechts een paar voorbeelden, want werkelijk alles kan. Je eigen verhalen kan je ook uitwerken door middel van een leeg fotoboek.

fotoboek voor iedere gelegenheid

Aan de slag en bestellen maar!

Vergeet wanneer je klaar bent met je fotoboek niet om het boek te controleren op spelling en grammatica. Doe een grondige controle zodat je er zeker van bent dat jij straks een mooi fotoboek hebt zonder stomme typ- en taalfouten. Vervolgens is het tijd om jouw bestelling af te ronden. Daarna is het wachten tot jouw fotoboek op je deurmat verschijnt. Spannend!

Mocht jij je in de tussentijd afvragen wat er precies met je samengestelde fotoboek gebeurd achter de schermen. smartphoto geeft je een kijkje in de keuken. Hoe een fotoboek precies wordt gemaakt, lees je in deze blog.

Maak jij graag een fotoboek voor iedere gelegenheid?

2 comments

 • Ik heb eigenlijk nog nooit een fotoboek gemaakt. Het is mij wel duidelijk hoe je ongeveer aan de slag moet gaan, maar meer informatie hierover is zeker wel welkom. Zo is het inderdaad verstandig genoeg ruimte over te laten voor tekst, dit was ik anders misschien wel vergeten.

  Reply
  • Hoi Jan, bedankt voor je berichtje. Het is aan te raden om foto’s niet te dicht tegen de rand te plaatsen. Genoeg ruimte over laten voor tekst. Maar wat misschien ook gemakkelijk is, is om een mooi design uit te kiezen. Dan staat dit allemaal al goed, en hoef je alleen je eigen tekst of foto’s toe te voegen. Mocht je er niet uit komen en toch nog vragen hebben, dan kan je altijd even contact opnemen met onze klantenservice. Zij zijn telefonisch bereikbaar en nemen graag alles even rustig met je door.

   Veel plezier met het maken van je fotoboek!

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *