Een jubileumboek maken in vijf stappen!

Een jubileumboek maken in vijf stappen!

Een jubileum is een speciale gebeurtenis die je niet onopgemerkt aan je voorbij laat gaan. Een jubileumboek is een leuk cadeau om te krijgen of om te maken. Wel verdient het maken van een jubileumboek een goede voorbereiding. Vind je het lastig om een jubileumboek te maken? Don’t worry, be happy! Want met deze vijf tips verloopt het maken van een jubileumboek gemakkelijk en snel.

Verschillende soorten jubileums

1. Richt een whatsappgroep op

Het maken een een jubileumboek is veel werk en vraagt om een goede voorbereiding. Gelukkig sta je er vaak niet alleen voor en zijn er meer personen die jou graag willen helpen bij het maken van een fantastisch jubileumboek. Maak een whatsappgroep aan om het werk te verdelen en de voortgang te bespreken. Stel een projectleider aan die het overzicht houdt en de taken verdeelt en aanstuurt. Maak de groep daarnaast niet te groot. In een groep met hooguit zes personen blijft de communicatie helder.

2. Maak een plan van aanpak

Na het samenstellen van een groepje is het handig om de taken gelijk te verdelen, maar bedenk eerst welke elementen je in het fotoboek wilt hebben. Houd rekening met het design, teksten en foto’s. Welke uitstraling moet het boek krijgen, welke kleuren ga je gebruiken, ga je mensen interviewen? En nog belangrijker.. Welke foto’s komen er in het boek en in welke volgorde? Brainstorm met je groepje! Als het concept vervolgens duidelijk is kunnen de taken worden verdeeld. Wie gaat wat doen? Stel deadlines op per taak, zodat je zeker weet dat je niet in tijdnood.

3. Doe research

Zodra de taken verdeeld zijn is het belangrijk dat iedereen begint aan zijn deel. Er moet nu veel geregeld gaan worden en om ervoor te zorgen dat alles in goede lijnen verloopt is het verstandig dat je research doet. Wie ga je interviewen voor leuke verhalen of interessante feitjes? Welke vragen ga je stellen? Welke foto’s moeten er in het fotoboek komen? Op welk fotopapier komt de foto het beste tot zijn recht? Maar ook moet je nu al bepalen welke teksten waar komen, wat je echt niet mag vergeten en wat de beste volgorde is voor het verhaal dat je wilt vertellen met je jubileumboek.  Zorg dat je alles tot in de puntjes helder hebt voordat je begint aan het jubileumboek. Het is handig om eerst alle informatie, foto’s en teksten te verzamelen voordat je aan het fotoboek begint.

4. Maak je jubileumboek

Na het uitzoeken van de foto’s, het schrijven van leuke teksten en grappige feitjes is het tijd voor de uitvoering. Allereerst is het belangrijk aan de hand van je foto’s te bepalen voor welk formaat fotoboek je gaat. Ook moet je bedenken welke kaft je wilt hebben en welk fotopapier je wilt gebruiken.

Je kan jezelf heel veel werk bezorgen of het slimmer aanpakken. Zo kan je kiezen voor een kant-en-klaar design die je naar smaak kan aanpassen of ga je de uitdaging aan en kies je voor een blanco fotoboek? Wanneer je alles in overleg helder hebt, is het tijd om in de editor van smartphoto aan de slag te gaan. Maak er wat mooi’s van! Bundel de leukste, grappigste en mooiste foto’s met teksten en interviews in het boek.

De afronding

Na het maken van je fotoboek is het tijd om het boek te controleren op fouten. Laat je boek door alle groepsleden controleren op spelling en grammatica, maar ook of foto’s niet dubbel gebruikt zijn en of ze nog andere fouten zien. Als alles dubbel en dwars gecontroleerd is kan je het fotoboek bestellen. Vervolgens is het afwachten tot het boek binnenkomt. Wanneer je het boek vervolgens ontvangt is het tijd om het boek te voorzien van een mooie feestelijke verpakking. En dan op naar het feest, waar je dit speciale cadeau vervolgens kan overhandigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *