Je huisdier fotograferen en mooi op de foto krijgen doe je zo!

Je huisdier fotograferen en mooi op de foto krijgen doe je zo!

Je huisdier fotograferen, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je wilt graag een mooie foto van je huisdier maken, maar jouw beste vriend denkt daar misschien anders over. Jouw harige vriend heeft daar geen tijd voor en neemt liever ‘de pootjes’. Maak je geen zorgen, want de aanhouder wint! Met deze tips lukt het jou om met succes je huisdier te fotograferen!

Succesvol je huisdier fotograferen

1. Heb geduld

First things first. Je zal op de proef worden gesteld. Ben jij in het bezit van de meest belangrijke eigenschap die hier bij komt kijken? Je zult namelijk geduld moet hebben wanneer je besluit om je of andermans huisdier te fotograferen. Peil van tevoren even of je huisdier er wel zin in heeft. Elk dier heeft zijn eigen wil, wanneer je merkt dat je huisdier te druk is met andere dingen of te moe is, dan weet jij dat die foto er ‘vandaag’ niet gaan komen.

Daarnaast moet je er altijd vanuit gaan dat je huisdier niet makkelijk zal meewerken. De kans is aanwezig dat je huisdier de andere kant opkijkt, niet stil blijft zitten of zelfs weer wegloopt wanneer het hem of haar te lang duurt. Gelukkig zijn er wel manieren om de aandacht naar je toe te trekken. Tip: hypnotiseer je huisdier met een (piep)speeltje of wat lekkers. Ik ken geen enkel dier dat niet in actie zou komen voor wat lekkers!

2. Veiligheid staat voorop!

Voor het maken van een goede foto haal je graag alles uit de kast, maar vergeet niet dat de veiligheid van je dier voorop staat. Houd er rekening mee dat er geen gevaren op de loer liggen. Tip: Gebruik geen accessoires die opgegeten kunnen worden en schadelijk kunnen zijn voor je huisdier. Houd rekening met je huisdier en waar hij of zij zich het prettigst bij voelt. Jij moet je aanpassen! Doe geen dingen die je huisdier eng vindt. Ga bijvoorbeeld niet op hoogtes fotograferen als je meerdere dieren op de foto wilt vastleggen, want jij moet de aandacht wel goed kunnen verdelen. Wil je het risico nemen?

3. Maak gebruik van props

Props oftewel attributen en accessoires. Ze zijn niet per se nodig, maar ze maken je foto vaak wel wat levendiger en interessanter. Persoonlijk vind ik het veel mooier en speelser wanneer er meer op een foto te zien is. Wanneer je jouw foto’s naar het volgende level wilt tillen, dan is het gebruiken van accessoires zeker aan te raden.

4. Een plek om te fotograferen

Waar wil je jouw huisdier fotograferen? Binnen in eigen huis, buiten in de tuin of op een andere externe locatie? Houd hierbij in je achterhoofd hoe en wat je precies wilt fotograferen? Bedenk in welke setting. Hoe moet de achtergrond eruit komen te zien bijvoorbeeld? Doe inspiratie op via het internet. Bedenk voor jezelf hoe je wilt dat de foto eruit komt te zien en ga aan de slag.

5. Camera en instellingen

Dieren zijn snel en onvoorspelbaar. Met je camera op de normale stand ga je het waarschijnlijk niet redden. Je wilt natuurlijk geen bewogen foto’s dus je kan het beste de sluitertijd van je camera verhogen. Een snelle sluitertijd, een open diafragma en natuurlijk licht zorgen voor een goede foto. Bij een snelle sluitertijd is het belangrijk dat je voldoende licht hebt. Experimenteer tijdens het fotograferen welke stand voor jou het beste werkt. Oefen een paar keer voordat je begint aan het echte werk. Succes!

6. Licht, camera en actie!

De beste tip die ik je kan meegeven is dat wanneer je gaat fotograferen, je dit het beste kan doen bij natuurlijk licht. Fotograferen in natuurlijk licht zorgt voor het beste resultaat, waardoor je geen last hebt van (te) donkere foto’s of foto’s met ruis. Ook zou ik je aanraden de foto’s op ooghoogte te nemen, dit zorgt voor het mooiste effect.

Wat heb je nog meer nodig voor een leuke foto?

Het maken van een leuke foto is simpel. Zorg voor een onderwerp. In dit geval is je huisdier je onderwerp. Van te voren heb je vast al bedacht hoe je wilt dat de foto eruit komt te zien en nu is het tijd voor de uitvoering. Voor de uitvoering kan je gebruik maken van attributen om de foto nog leuker te maken, maar nog belangrijker is vanuit welke standpunten je de foto neemt. Door te spelen met verschillende standpunten maak je jouw foto nog leuker!

Welk standpunt neem je aan? Een close-up is handig wanneer je een bepaald detail wilt vastleggen, bijvoorbeeld een uitdrukking. Met een close-up, een foto van boven of een foto van onderen kan je mooie en grappige foto’s creëren. Naast de voorgrond is ook de achtergrond van een foto erg belangrijk. Wil je gebruik maken van attributen? Of wil je de aandacht naar de voorkant trekken? Dan is het misschien leuk om de achtergrond wazig te maken. Andersom kan natuurlijk ook. Je maakt daarnaast de meest spontane kiekjes wanneer je huisdier het niet door heeft dat je van hem of haar een foto maakt. Dat levert mogelijk nog wel leukere foto’s op dan  wanneer je jouw huisdier geforceerd op beeld probeert te zetten.

Kinderen en huisdieren

Dieren en kinderen gaan vaak goed samen door hun speelse karakter. Een huisdier is goed voor de ontwikkeling, de sociale vaardigheden en de discipline van een kind. Je leert ze o.a. voor hun vriendje te zorgen en daardoor leren ze ook wat verantwoordelijk is. Een huisdier zal een maatje zijn voor je kind, ze zullen veel plezier van elkaar hebben. Een speciale band tussen je kind en dier is mooi om te zien. Leg hun mooiste momenten samen vast en doe er wat leuks mee!

Nabewerken

Na het maken van je foto’s is het tijd om je foto’s te bekijken en eventueel te bewerken. Door de belichting of het contrast iets aan te passen, kan je jouw foto nog beter tot zijn recht laten komen. Tevens kan je tijdens het bewerken van de foto ook extra effecten toevoegen. Je kan je foto er enorm mee veranderen en er bijvoorbeeld iets heel grappigs van maken.

Nabewerken foto

Van foto tot wanddecoratie

Foto’s maken is ontzettend leuk. We doen het dagelijks en dat levert vaak een volle album op onze mobiel of computer op. Helaas blijft het vaak daarbij en daardoor verdwijnen jouw favoriete foto’s tussen de duizenden andere foto’s die je gemaakt hebt. Dat is toch zonde?

Tip: Geef je foto’s het podium dat ze verdienen en doe er wat mee! Druk je foto’s af op canvas, forex of hout. Of in plaats van wanddecoratie kan je er natuurlijk ook een mooi fotoboek van maken.

Zet jij jouw huisdier graag op de foto?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *